O dotace EU nemocnice podle Hegera kvůli odchodu lékařů nepřijdou

9. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
O evropské dotace nemocnice podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) kvůli odchodu lékařů nepřijdou. Peníze totiž dostala specializovaná centra, odkud určitě lékaři odcházet nebudou, uvedl Heger na dotaz ČTK.


Podle vrchního ředitele přímo řízených organizací na ministerstvu Zdeňka Kabátka je určité riziko u nemocnic krajů, kde peníze nešly do centra, ale na konkrétní projekt.

Kraj Vysočina, kde se dvě třetiny nemocničních lékařů přihlásily k výzvě lékařských odborů na hromadnou výpověď, se obává, že když zavře některá nemocniční oddělení kvůli nedostatku lékařů, o evropské peníze přijde.

„Evropské dotace, které byly zatím rozdány, byly prakticky výlučně do center, která jsou významná. Tam se domnívám, že lékaři odcházet nebudou,“ řekl ministr. V nemocnicích krajů nejsou traumacentra, kam peníze šly. Kardiocenter je tam několik, do kardiologie ale podle ministra plyne od zdravotních pojišťoven relativně dost peněz, takže útlum, tím pádem ani odchody lékařů tam podle něj nehrozí.

Heger se dohodl s hejtmany, že ministerstvo nebude zasahovat do restrukturalizace nemocnic v krajích. Kde hejtmani uvidí, že by péče výrazněji poklesla, nebo by lékaři nebyli, tak si vše zorganizují sami.

„Nicméně já si myslím, že peníze šly do zdravých zařízení, protože podmínkou byla ekonomická stabilita, a domnívám se, že u těchto zařízení nehrozí zásadní odliv lékařů,“ dodal ministr.

Podle hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka není jasné, zda rušení provozů nebude posouzeno jako nesplnění podmínek udělení dotace. Krizový scénář může kraj tvořit, až bude vědět, kolik lékařů skutečně odejde.

Běhounek uvítal dohodu Asociace krajů ČR s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o spolupráci krajů při změnách v nemocniční lůžkové péči. Nečas předpokládá, že některá oddělení se zruší a některé nemocnice přejdou z akutní péče na péči následnou. Peníze, které po reorganizaci zbudou, by měly jít na platy zdravotníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?