O kontrolu žádala sama ředitelka ústavu

15. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci Ústavu sociální péče ve Svatém Janu se budou asi ještě dlouho vyrovnávat s obsahem televizního pořadu Já, ošetřovatelka. Vidí v něm znesvěcení své práce. Čtěte rozhovor se ředitelkou ústavu Marií Zámostnou...


Zaměstnanci Ústavu sociální péče ve Svatém Janu se budou asi ještě dlouho vyrovnávat s obsahem televizního pořadu Já, ošetřovatelka. Vidí v něm znesvěcení své práce. Podle Šárky Horákové, která na zdravotní oddělení skrytou kameru umístila, je autentickým dokladem o špatné péči a ponižování svěřenců.

Špatná tělesná hygiena, nedostatečná péče o mentálně postižené chlapce na zdravotním oddělení, jídlo míchané dohromady a další ponižování ostře vyčítá svatojanskému ústavu pořad skryté kamery. Jeho ředitelku Marii Zámostnou jsme požádali o rozhovor.

Žalujete Českou televizi. O co opíráte žalobu?

Chlapci byli zabíráni v koupelně nazí. Já jsem v roli jejich opatrovnice, proto podávám žalobu na ochranu jejich osobnosti. Paradoxní je to, že televize, která se staví do pozice jejich ochránce, je takovým neetickým jednáním poškodila.

Je pravdivé, že máte takový nedostatek vody, že musíte chlapce koupat v jedné vaně?

Aby měl každý plnou vanu vody, to není možné, ale nejde o kritický stav. Vody je tolik, aby se každý mohl normálně osprchovat tak, jak je potřeba. Na zdravotním oddělení je 19 klientů. Větší pravidelnou hygienou jich projde každý den tak polovina, takže se střídají obden. Je pravda, že v noci jsou u nich jen dva zaměstnanci, ale nekoupou je pochopitelně v noci.

Myslíte si, že relace ovlivnila natolik veřejné mínění, že všechno pozitivní, co pro kluky děláte, je vymazáno…

Přesně tak. Kluci mají nové místnosti pro terapii, novou terasu, která jim umožňuje být hodně na čerstvém vzduchu, akcí za rok pro ně je bezpočet.

DÁLE ČTĚTE:
Skrytá kamera odhalila porušování práv
Síťová lůžka? Odborníci se rozdělili do několika skupin

V čem reportáž měla pravdu a co jste z toho vyvodila pro sebe a případně pro zaměstnance?

Že jsou určité zvyky, proti kterým se těžko bojuje, ale které jsem nebyla schopna sama ohlídat. Na oddělení, což není v reportáži zmíněno, je vrchní sestra, která má oddělení na starosti a musí je lépe ohlídat. Vyvodila jsem si z toho, že je třeba více dbát na organizaci a mnohem více podřízené kontrolovat. Pracovní poměr dohodou končí sanitárka, která hrubým způsobem porušila hygienické předpisy. V případě dalších dvou pracovnic jsme vyvodili postih za porušení pracovní kázně. Odvolala jsem vrchní sestru z funkce - ale pracuje tu dál. Nedostala výpověď, jak se povídá.

Jak často si sama děláte kontrolu?

O víkendech sem jezdím třeba i dvakrát denně, v sobotu večer, a nestalo se mi nikdy, že bych na něco podobného přišla.

Jak je to s údajnou izolací ve zdravotním oddělení?

Je tam poskytována péče především v oblasti zdravotní a ošetřovatelské. Přesto se u chlapců snažíme prohlubovat základní hygienické a pracovní návyky, využít jejich zbytkové dovednosti. Vychovatelé se jim věnují, malují si, lepí obrázky, kreslí na kamínky dělá se toho kvantum.

Zaznělo, že chlapci ze zdravotního jsou izolováni a jedí smíchanou „šlichtu“…

Normálně chodí dolů do jídelny na jídlo. Čtrnáct z nich má máčenou a mletou stravu, jeden mixovanou a čtyři normální. Nahoře se podává jen svačina! Nafilmováni byli chlapci právě při svačině, kdy měli pečivo a pečivo se musí namočit, protože mají zbytkový chrup nebo poškozený polykací reflex. V kontextu však bylo použito, že se všechno míchá dohromady. Proč bychom to proboha dělali?

Údajně teď u vás kontrola střídá kontrolu?

Po této události jsem sama vznesla požadavek na kraj, aby přišla kontrola a zjistila úroveň poskytované péče. Nebránila bych se ani tomu, aby někdo fundovaný udělal audit.

MARIE BŘEŇOVÁ, Příbramský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?