O miliony pro děti se už neprosí

22. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vybavenost a úroveň zdravotnických zařízení se rychle zlepšují. Úkony, na které nebyly přístroje před dvěma lety, již čeští lékaři běžně provádějí. V ojedinělých případech...


Pomocí nejrůznějších nadací získávají zdravotníci potřebné peníze na zlepšení vybavenosti nemocnice, léčbu pacientů, výzkum a financování řady odborníků. Případů, kdy musel pacient kvůli těmto nedostatkům českého zdravotnictví podstoupit operaci v zahraničí, ubývá. Nákladné operace a vyšetření u nás či v zahraničí pacientům hradí zdravotní pojišťovny.

Všichni si pamatují veřejné sbírky, pomocí kterých nešťastní rodiče na televizních obrazovkách fotografiemi svých nemocných dětí apelovali na celý národ, aby je pomohl zachránit. Po vzniku první Všeobecné zdravotní pojišťovny v republice v roce 1992 a dalších v roce 1993 už nemusí rodiče se svým smutkem na trh. Nákladné operace či vyšetření pojišťovny plně hradí.

„Zákon o veřejném zdravotním pojištění fiká, že pokud jde o výkon, jehož cílem je zachovat nebo zlepšit zdravotní stav pacienta, náklady hradí pojišťovna. Pojištění tak stojí na principu solidarity, zdraví platí na nemocné. Léčba některých našich pojištěnců totiž stojí i miliony korun. Hradíme ale pouze zákrok, například na dopravu a ubytování rodiny v nemocnici přispívají nadace,“ řekla Kateřina Zamastilová, ředitelka odboru marketingu a komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Lékaři dokáží víc

Vybavenost a úroveň zdravotnických zařízení se rychle zlepšují. Úkony, na které nebyly přístroje před dvěma lety, již čeští lékaři běžně provádějí. V ojedinělých případech však ještě nejsou nemocnice schopné náročné vyšetření či operaci provést.

„Pacient může individuálně požádat o úhradu zákroku v zahraničí. Musí však doložit potvrzení ministerstva zdravotnictví, že zákrok skutečně nelze v republice provést, a celý případ musí schválit správní rada pojišťovny. Například na operaci bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe neměly české nemocnice dostatečné vybavení a jeho léčbu v Americe naše pojišťovna uhradila. Transplantaci jater dvouleté Nikolky v Hamburku jsme také zaplatili. Veškeré další náklady rodiny už ale do zdravotního pojištění nespadají,“ dodala Zamastilová.

Co klinika, to nadace

V současnosti existuje řada nadací, které s klinikami spolupracují a snaží se pomoci všem pacientům, jejichž léčba vyžaduje speciální péči nebo přístroj. Rodiny na příslušné klinice získají řadu informací, odbornou péči i pomoc. Přispívají například i na dopravu a ubytování rodičů v zahraničí, kde je jejich dítě operováno. „Téměř každá klinika má u nás svoji nadaci. Pomocí vybraných peněz a příspěvků sponzorů se snaží zlepšit pracovní prostředí, poskytovat pacientům co nejlepší péči a pokud je to možné, zakoupit i nějaký přístroj,“ řekl pracovník tiskového oddělení Fakultní nemocnice Motol Jaromír Moravka.

Hematologické oddělení druhé dětské kliniky v Motole spolupracuje hned se třemi nadacemi: Kapka naděje, Život dětem, a Haima. Peníze těchto nadací značně přispěly ke zlepšení vybavenosti oddělení, která se již vyrovná evropskému standardu.

Sbírky na komfort

„Nyní už můžeme všechny operace transplantace kostní dřeně provést u nás, pacient nemusí jezdit do zahraničí. Z peněz od nadací se pokoušíme zlepšit nejen vybavení přístroji, ale také prostředí, kde děti podstupují dlouhou a náročnou léčbu. Kupujeme pro ně televize, počítače, hračky, chceme jim pobyt na oddělení co nejvíce zpříjemnit,“ říká primář hematologíckého oddělení druhé lékařské kliniky v Motole, Vladimír Komrska. Díky podpoře nadací se mohou pacientům věnovat další odborníci, psycholog či herní terapeut. Nadace zajišťují také ubytování pro mimopražské rodiče s dětmi, které v Praze podstupují dlouhodobou léčbu.

Hana Svobodová, Tereza Švarcová, Dana Machurková, Střední Čechy, 22.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?