O možném převodu nemocnic rozhodne Praha zřejmě v říjnu

19. 4. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
O případném převodu čtyř pražských nemocnic pod správu hlavního města rozhodne Praha zřejmě v říjnu. Dokud nebude hotová podrobná analýza, není možné hovořit o tom, co bude dál, řekl během diskuse o zdravotnictví primátor Bohuslav Svoboda (ODS).


Podle nedávné dohody ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a primátora Svobody by Praha mohla od státu převzít Thomayerovu nemocnici, podolskou porodnici a dále nemocnice Homolku a Bulovku.

Hlavní město nemá podle primátora zpracovaný žádný generel pražského zdravotnictví. „Nikdy se na něm ani nepracovalo,“ řekl Svoboda. Praha proto nyní ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami a dalšími odborníky připravuje takzvanou studii proveditelnosti.

Teprve na základě konkrétních informací, které ze studie vyplynou, bude možné hovořit o možnostech financování metropolitního zdravotnictví, o jeho podobě i o případných potížích, doplnil. Praha tento týden zahájila jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).

„Cílem je, že Praha chce převzít zodpovědnost, kterou má jako kraj, za stav zdravotnictví na svém území,“ zopakoval dnes primátor. Způsob vlastnictví přitom podle něj není rozhodující. Privatizaci, které se obává opoziční ČSSD, ale odmítá. „Nemáme nejmenší zájem cokoli prodat, protože prodej není náš cíl,“ doplnil.

Ze čtyř nemocnic by podle předběžných plánů mohl vzniknout holding se společnými nákupy léků, zdravotnického materiálu a přístrojů a rozdělením péče tak, aby se nezdvojovala. Počítá se také s přeměnou části akutních lůžek na lůžka následné péče. Zefektivnění činností by chod nemocnic zlevnilo.

Praha by převodem nemocnic získala pod kontrolu téměř třetinu zdravotní péče ve městě. Mohla by tak zdravotnictví na svém území ovlivňovat, nyní jen přispívá na pohotovosti a záchrannou službu a zřizuje několik menších zařízení. Metropolitní síť by se v hlavním městě doplňovala s univerzitními nemocnicemi, které vznikají ze tří pražských fakultních nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?