O nemocnici soupeří dvě soukromé firmy

27. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřejmě až v září rozhodnou zastupitelé v Podbořanech o dalším osudu tamního areálu nemocnice. Boj o nemocnici nyní vede současný provozovatel Medicina s.r.o. a firma Rexon s.r.o...


Podbořany -

Medicina chce pokračovat ve své nynější činnosti - tedy nabízet lůžka následné péče - a navíc z areálu vytvořit lázeňsko-rehabilitační komplex. Rexon má obdobný záměr, ovšem jen s budovou interny. „Pokud ji nebudeme mít, znamená to konec naší činnosti, protože jde o výdělečnou část nemocnice,“ vysvětluje MUDr. Pavel Vaňata, jenž před zastupiteli hájil zájmy Mediciny. Co chce ale vlastně firma Rexon?

„V naší představě je interní pavilón spojen s ošetřovatelskými lůžky a ambulantní péčí. S tím souvisí potřeba koupě některých zařízení, na druhé straně bychom rádi využívali i služeb Mediciny, tedy jejího vybavení,“ vysvětluje MUDr. Vlastimil Vrtal, zastupující Rexon. Za firmou prý stojí švýcarský lékař, který disponuje potřebným kapitálem. Jen za internu nabízí Rexon 10 miliónů korun. Zmíněné přístrojové vybavení si podle slov V. Vrtala vyžádá podobnou sumu. „Záměr spočívá například v koupi přístroje na měření hustoty kostí, díky čemuž by se mohlo pracovat s pacienty stiženými osteoporózou, nebo celotělového sonografu. A to nejsou vůbec malé investice,“ říká doktor Vrtal. Brání se myšlence, že by si obě společnosti konkurovaly a naopak hovoří o spolupráci. Medicina je jiného názoru a z vyjádření MUDr. Vaňaty vyplývá, že o takového partnera v nemocnici příliš nestojí, protože by obrazně řečeno ujídal ze společného krajíce.

Rexon zatím ale nemá povolení k provozování zdravotnické činnosti, což u zastupitelů vzbudilo určitou pochybnost. Společnost ale tvrdí, že o internu velmi stojí. Chce v ní léčit pacienty s nádorovými onemocněními, ale i alergiemi a některé nemoci pohybového ústrojí. Chce jim zajistit veškerý servis, počínaje medikamentózní léčbou až po různé formy terapií. „V běžné nemocnici pacienta přijmou, až když u něj nemoc propukne. My se mu chceme věnovat už před tím a umožnost mu tak vést maximálně plnohodnotný život. Něco takového v ČR zatím není,“ doplnil V. Vrtal.

Pro Rexon jsou Podbořany jen jednou z možných variant. Kromě tohoto města chtějí obdobná zařízení vybudovat na dalších pěti či šesti místech.

ALEŠ KASSAL, Deník Lučan, 27.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?