O omezení kouření v restauracích se rozhodne asi příští týden

29. 4. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Příští týden by mohli poslanci rozhodnout o tom, zda se v restauracích a barech omezí kouření. Oznámil to poslanec Boris Šťastný. Zhruba po roce se v úterý dostali poslanci k tomu, že přednesli několik jasně formulovaných pozměňovacích návrhů počínaje úplným zákazem kouření ve všech restauracích až po ponechání svobodné volby provozovatelům podniků...


Ve hře zůstává i návrh, aby se opět mohlo kouřit ve vlacích.

Novelu protikuřáckého zákona měla dolní komora schvalovat už loni v březnu. Netradičně ji ale místo toho vrátila zpět výborům k projednání. Předloha se totiž mezitím rozšířila o desítky dalších nápadů a stala se z ní „nepřeberná spleť pozměňujících návrhů, která hraničila s naprostým chaosem“, řekl dnes zpravodaj hospodářského výboru Zdeněk Lhota (ODS).

Poslanci se v uplynulém roce dohodli na komplexním návrhu změn. Bylo například zpřesněno omezení kouření na zastávkách. Dnes není přesně definováno, kde se ještě smí kouřit a kde už ne. Policie proto může jen těžko stíhat porušení zákona. Změna, na níž se domluvili poslanci, stanoví, že se nesmí kouřit jen na zastávce pod stříškou.

Naopak poslanci se nedohodli na tom, jak omezit kouření v restauracích. Domluvili se, že každý předloží svůj vlastní pozměňující návrh a rozhodne o nich sněmovna. Šťastný tak navrhl, ať se hlasuje o úplném zákazu kouření v restauracích. Lhota se přihlásil k návrhu oddělených prostor pro kuřáky a nekuřáky. Poslanec Jozef Kochan (ODS) přednesl třetí návrh na změnu - ať si každý provozovatel rozhodne, jestli chce kuřácký nebo nekuřácký provoz.

Poslanec Václav Snopek (KSČM) se pak přihlásil k návrhu znovu povolit kouření ve vlacích. O komplexním pozměňovacím návrhu, stejně jako o ostatních navrhovaných úpravách, se bude ještě hlasovat, podle Šťastného příští týden. „Nyní již nebrání po úspěšném druhém čtení nic tomu, abychom velmi krátkým jednoduchým hlasováním ve třetím čtení ještě na této schůzi rozhodli o změně takzvaného protikuřáckého zákona,“ řekl Šťastný.

Protikuřácký zákon platí v Česku od roku 2006. Poslanci Šťastný, Olga Zubová (dříve SZ) a Jiří Carbol (KDU-ČSL) přišli s jeho novelou už začátkem roku 2007. Od té doby se ale na jejích úpravách nemohou zákonodárci dohodnout.

Míst v Evropě, kde si mohou kuřáci volně zapálit, postupně ubývá. Mnohé státy přikračují k různým omezením. Nesmí se kouřit ve školách a úřadech či na letištích a nádražích. Zákaz kouření v restauracích platí například v Irsku, Francii či Itálii. Podle odbornice na odvykání kouření Evy Králíkové ve Francii a Itálii klesl po zákazu počet infarktů o 15 procent.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?