O osudu oddělení dvou nemocnic na Plzeňsku rozhodne pracovní tým

8. 11. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Osud porodnice a gynekologického a dětského oddělení v krajských nemocnicích ve Stodě a Rokycanech bude mít v rukou pracovní skupina složená ze zástupců zdravotních pojišťoven, ředitelů obou nemocnic a Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje a expertů gynekologické a pediatrické společnosti. První jednání bude do dvou týdnů.


Dohodlo se na tom dnes vedení kraje, šesti pojišťoven a mikroregiony z Plzeňska a Tachovska, které nejvíce protestují proti rušení oddělení nemocnic ve Stodě a Rokycanech od roku 2013.

„Pojišťovny nám dnes opravdu řekly, že chtějí v obou nemocnicích zrušit lůžka gynekologie, porodnice i dětská. Celá krajská rada je proti, podobně jako poslanci a senátoři za region, kteří zaslali protestní dopis řediteli VZP, dále starostové a mikroregiony,“ uvedl krajský radní Václav Šimánek (ČSSD). Podle něj pojišťovny zatím nedokázaly říct, kdo bude lidi léčit.

„Řekli, že se na tom bude ještě pracovat. Proto jsme navrhli vytvoření pracovní skupiny. Ta pak řekne, zda se lůžka zruší a kdo se o pacienty bude starat, což pak předložíme starostům,“ dodal.

Na prvním jednání už mají pojišťovny předložit konkrétní čísla. „Tvrdí, že na dohadování je celý rok 2012, ale já chci, abychom to vyřešili co nejdříve,“ řekl Šimánek. Podle něj současná situace znervózňuje i zaměstnance nemocnic, kteří už kvůli nejistotám odcházejí; zatím jde o jednotlivce.

Kraj stále uvádí, že všechna oddělení obou nemocnic budou fungovat do konce roku 2012 a udělá vše pro to, aby tomu tak bylo i v dalších letech. Na dnešním jednání nepadl od pojišťoven jasný počet porodů za rok, tedy hranice, jejíž nedosažení by vedlo ke zrušení porodnic. Chirurgická oddělení v obou nemocnicích, jejichž redukci také pojišťovny požadovaly, dnes nebyla předmětem jednání.

Plzeňský kraj, který údajně dostává za pacienta nejméně peněz ze všech nemocnic v zemi, se chce dohodnout s pojišťovnami hlavně na „narovnání“ úhradové vyhlášky. Všechny čtyři krajské nemocnice s akutními lůžky dostávají stále stejné peníze jako v roce 2009, i když veškeré vstupy zdražují. Platby na příští rok zatím nejsou jasné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?