O plzeňské komunikační jazykové karty mají zájem nemocnice v Brně

9. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
O plzeňské zdravotní jazykové a komunikační karty, které usnadňují zdravotníkům komunikaci s cizinci, má zájem Masarykův onkologický ústav v Brně a brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny.


Využití předlohy pro tisk anamnestických karet schválili pro brněnské nemocnice plzeňští radní, sdělila ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

Zdravotní jazykové a komunikační karty vydal odbor sociálních služeb plzeňského magistrátu. Jsou určeny zdravotníkům, kteří profesně přicházejí do kontaktu s cizinci a nemají možnost využít služeb tlumočníků. „Prostřednictvím karet je možné předcházet závažným nedorozuměním a případným omylům, které omezené možnosti s pacientem - cizincem mohou způsobit,“ uvedla Kubalová.

První sada karet byla určena pro chirurgy, gynekology, oční lékaře a pro cizinky - rodičky. Lékař nebo sestra ukáže na kartě pacientovi konkrétní výraz či spojení slov. Město pak doplnilo ještě anamnestické karty pro záchranáře a integrovaný záchranný systém. Jsou určeny všem, kteří při výkonu záchranářské profese přicházejí do kontaktu s cizinci, jsou v situaci, kdy rozhodují vteřiny a není prostor pro shánění tlumočníka. Soubor tvoří šedesát karet. Každý dotaz je přeložen do angličtiny, němčiny, ruštiny vietnamštiny, mongolštiny a doprovází jej obrázek.

Plzeň je podle statistik ministerstva vnitra po Praze, Brně a Karlových Varech čtvrtým městem, kde žije největší počet cizinců z takzvaných třetích zemí. Plzeň je zároveň na čelním místě v ČR v připravovaných programech na integraci cizinců. Na letošní pátou etapu projektu získalo město od ministerstva vnitra 1,82 milionu korun, uvedla Kubalová. „Na celostátní úrovni je Plzeň vnímána jako vlajková loď v oblasti řešení problematiky cizinců,“ řekla v červnu vedoucí odboru sociálních služeb Alena Hynková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?