O poplatcích se rozhodne zřejmě již v pátek

18. 12. 2008 11:10
přidejte názor
Autor: Redakce
O změnách při placení poplatků ve zdravotnictví se zřejmě rozhodne již tento týden. Poslanci po dlouhé a ostré debatě odsunuli definitivní slovo na páteční odpoledne. Premiér Mirek Topolánek připustil, že koalice není schopna udržet podobu regulačních poplatků, jaká platí od začátku roku...


Premiér se během středy sešel nejen s nespokojenci z koaličních řad, ale také s předsedy vládních stran. Dodal, že se shoda již rýsuje, její podobu ale neupřesnil. S návrhy změn přišla desítka poslanců z opozice i koalice. Nejčastěji požadovali, aby byli od placení poplatků osvobozeni důchodci nad 65 let či děti a dárci krve a kostní dřeně.

Ochranný limit by se podle některých mohl vybraným skupinám snížit z 5000 na 3000 korun a zahrnovaly by se do něj všechny poplatky. Platit by se mohlo také jen za recept, ne za položku na něm. „Navrhuji osvobodit od poplatků za návštěvu u lékaře děti do 15 let, platit pouze za recept, nikoli za položku, a osvobodit důchodce od 65 let od poplatků za návštěvu u lékaře. Nicméně jsem přístupná jakékoli dohodě, která bude znamenat jistotu,“ uvedla například poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Debata ve sněmovně byla místy poměrně ostrá. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) si od opozičních poslanců vyslechl mnoho kritiky. „On (Tomáš Julínek) šetří na smrti a na zdraví lidí. Protože mnozí lidé nemají ani na to, aby tyto poplatky zaplatili, rozmýšlí se,“ uvedl například poslanec Zdeněk Škromach (ČSSD). Často se o slovo hlásil i nový hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD)

„Víte, jednoznačně platí, že mýlit se může v životě každý. To není chyba. Nikdo není tak chytrý, aby všechno věděl hned na začátku a všechno bezchybně. Ale problém je v omylu setrvávat. To už dělá člověk, který je spíše hloupý, protože poučit se z omylu a napravit omyl je vždycky možné,“ hřímal stínový ministr zdravotnictví Rath.

Vyjednávání o placení ve zdravotnictví by měla pokračovat dnes a v pátek dopoledne. Vládní koalice chce z předložených návrhů vybrat takové, které pro ni budou akceptovatelné. Současně by se měla odehrávat i diskuse s opoziční ČSSD o vojenských misích v příštím roce a o podmínkách, za nichž by sociální demokraté tolerovali vládu a spolupracovali s ní v době českého předsednictví EU.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?