O porodnici žatecké nemocnice se rozhodne do 14 dnů

12. 1. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká gynekologická a porodnická společnost vydá do 14 dnů stanovisko k možnému zprovoznění porodnice v žatecké městské nemocnici. Nefunguje od loňského dubna, důvodem jejího uzavření byl nedostatek lékařů...


Dvoutýdenní lhůtu k vyjádření si vyžádali odborníci z gynekologické a porodnické společnosti, kteří se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) žateckou nemocnici navštívili.

„Z mého hlediska může být provoz porodnice bez překážek povolen. Předložili jsme veškeré materiály včetně personálního zajištění kvalifikovaným personálem, přístrojovým vybavením a také termínový harmonogram. Pokud bude zpráva gynekologické společnosti příznivá, můžeme prakticky ihned oddělení otevřít,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Zdeněk Bergl.

Na závěry odborné společnosti počká ředitel ústecké krajské pobočky VZP Petr Veselský. „Chci, aby připravenost porodnice k otevření garantovali odborníci. Pokud podle nich bude vše v pořádku, podepíše pojišťovna smlouvu,“ uvedl.

Pojišťovna už loni na podzim pohrozila, že od ledna neuzavře kvůli nedostatku kvalifikovaných lékařů smlouvu o úhradě výkonů pro dětské a gynekologicko-porodnické oddělení žatecké nemocnice. Na dětské oddělení se nakonec podařilo lékaře zajistit. Gynekologii a porodnici musela nemocnice zavřít loni na jaře, provoz gynekologie se podařilo v září částečně obnovit. Pacientky oddělení začalo přijímat k drobnějším zákrokům.

Porodnice i dětské oddělení byly uzavřeny před pěti lety také v sousední soukromé lounské nemocnici. Budoucí matky z Lounska tak nyní musejí jezdit rodit do sousedních okresů.

Záměr omezení lůžkových oddělení nemocnice se nelíbí radnici, protestní petici podepsaly i stovky obyvatel města. Žatec převzal nemocnici v roce 1997 a do její opravy a rozvoje investoval bezmála 250 milionů korun. Město muselo řešit kromě personálních i finanční potíže, loni v létě zastupitelé uvolnili osmimilionovou dotaci pro nemocnici na proplacení faktur po splatnosti.

Kromě gynekologie a dětského oddělení nemocnice provozuje ještě dvě lůžková oddělení, chirurgii a internu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?