O post ředitele v olomoucké fakultní nemocnice má zájem pět lidí

20. 1. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Do výběrového řízení na ředitele olomoucké fakultní nemocnice se přihlásilo pět uchazečů. Uzávěrka přihlášek byla 15. ledna. O novém řediteli by mělo být rozhodnuto do několika týdnů, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.


Ministerstvo hledá ve výběrovém řízení případného nástupce ředitele Radomíra Maráčka, který je v souvislosti s výkonem své funkce obžalován ze tří trestných činů.

Mezi přihlášenými je například Maráčkův zástupce Roman Havlík. „Rád bych pokračoval v rozdělané práci a ve směru, kterým nemocnice jde,“ vzkázal po mluvčím nemocnice Havlík. Přihlášku podal i bývalý senátor a ředitel šternberské nemocnice Vítězslav Vavroušek (ODS), který je náměstkem ministra zdravotnictví. „Přihláška byla podána, ale definitivně rozhodnutý nejsem. Mám ještě pořád čas na rozmyšlenou,“ řekl ČTK Vavroušek.

Záměr na uspořádání výběrového řízení ohlásil ministr Leoš Heger (TOP 09) loni v září. Ocenil Maráčka jako dobrého manažera, současně ale prohlásil, že vedení nemocnice nemůže být v provizoriu. Manažer je totiž kvůli trestnímu stíháním několik měsíců na neplacené dovolené a nemocnici řídí jeho statutární zástupce. Maráček by měl být odvolán poté co bude znám jeho nástupce. Výběrové řízení ministr vyhlásil na konci listopadu.

Zaměstnanci nemocnice se již loni v únoru obrátili na ministra s požadavkem, aby výběrové řízení bylo co nejobjektivnější. Podle Sršně členové komise nejsou zatím známi, ministerstvo oslovilo partnery. „Obvykle jsou členy výběrové komise zástupci ministerstva, odborových organizací, České lékařské komory i odborných organizací. Je to poměrně široké spektrum lidí,“ uvedl mluvčí.

Ministerstvo chce po uchazečích vysokoškolské vzdělání magisterského studijního programu, zkušenosti s řízením a ekonomikou zdravotnictví, deset let praxe a občanskou bezúhonnost.

Ředitel olomoucké fakultní nemocnice Maráček je obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce škodu vyčíslil na téměř sedm milionů korun. Krajský soud v Olomouci se případem zabýval v lednu a znovu se k němu vrátí 8. února, kdy by mohl padnout rozsudek. Manažerovi hrozí až osm let vězení.

Maráček je v čele nemocnice od července 2007. Předtím byl ředitelem Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny Agel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?