O právech zdravotníků a internetové diskusi

9. 4. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Právě jste nalistovali rubriku Fórum - prostor určený pro vaše názory, reakce na dění v oboru či společnosti, profesní příběhy, poděkování… Nezřídka se dostáváte do situací, které stojí za zaznamenání, toužíte projevit své postoje a hledáte možnost JAK a KDE. Jsme rádi, že jste si k tomuto účelu vybrali námi nabízené Fórum. Vážíme si toho a věříme, že také pro ostatní čtenáře jsou zde publikované příspěvky zajímavé (a někdy třeba i trochu „povědomé“).


Pacienti vládnou sestrám aneb Má zdravotník nějaká práva?

Sestra či zdravotník obecně se v dnešní době nalézají v nelehké situaci. Jako mezi mlýnskými kameny stojí mezi požadavky odborníka a spotřebitele (popřípadě jejich příbuzných). Je kladen velký důraz na profesionalitu, celoživotní vzdělávání a ošetřovatelskou zručnost. Přímo úměrně však vzrůstá očekávání pacientů. Kvalitní zdravotník v tomto směru musí být empatický idealista plný touhy sloužit. Ano, proč by ne? Proto tu jsme. Chceme přece pomáhat druhým. Jenže pomáhat a sloužit jsou rozdílná slova. To první vyžaduje vzájemnou úctu, to druhé jen ze strany služebníka.

Žijeme v době, kdy někteří příbuzní či známí vládnou despotickou silou na našem oddělení. Míjí sloužící personál mimo dobu návštěv s prázdným výrazem v očích. Pozdravit je a dovolit se návštěvy je přece krajně ponižující a nemilé. Nový fenomén dnešní doby je stěžovat si. Pokud možno neurčitě - na celé oddělení. Není pravda, že by všechny stížnosti byly neoprávněné, jistě jich je mnoho. Ty zde nebudu rozebírat. Ale - posuďte sami. Snaží se klient o nápravu své nespokojenosti či jiných nesrovnalostí přímo na místě? Nebo tajně pošle psaníčko ve chvíli, kdy opouští nemocniční bránu? Přišel někdy někdo přímo za dotyčným pracovníkem a řekl: „Tohle se mi nelíbí!“?

Každý má jiné požadavky - a vždy je chce splnit. Přichází k nám nový trend ze zahraničí. Pacienti očekávají dokonalé vystupování sestry. Což většinou v překladu znamená - usměvavá, tichá, vždy ochotná. V jiných zemích tomu tak jistě je. Jenže v té zemi jsou zdravotnické služby nákladnou záležitostí, která mnohdy citelně poznamená peněženku pacienta. Typický znak českého národa se opět prosadil. Vyžadujeme klady z obou stran. Velké nároky za málo peněz. Možná si i vy řeknete, máme na to právo. Máme. Jenže z vlastních zkušeností všichni víme, že ti, kteří si skutečně mají na co stěžovat, mlčí. Člověk, co si jde stěžovat, musí být dostatečně otrlý, sebejistý, zatvrzelý a sebestředný.

Stížnostem nezabráníme. Zdravotnictví je pro všechny. Ten, kdo v něm pracuje, musí se podřídit všem. Konečně vyvstává otázka: Má zdravotník ještě nějaká práva? Na svou osobnost? Nesmí se přece projevovat. Zdraví? Mnohdy pracuje z posledních fyzických sil. Spokojenost? Duševní únava ji zastiňuje. A co presumpce neviny? Může i on podat stížnost na pacienta? Máme právo na pravidelnou pracovní dobu a ochranné pomůcky. Ale co na psychickou pohodu na pracovišti? Právo svobodného slova?

Nic není černobílé. To ví každý. Je to totiž strakaté. Co je z jedné strany bílé, zdá se černé z jiného pohledu. Otázkou pravdy je dnes převaha sil. Každý z nás jednou pohlédne na svět očima pacienta. Jenže ne každý náš klient je ochoten podívat se na problém z úhlu zdravotníka. Z toho jasně vyplývá - ti slabší - ta menšina - jsme my. A je načase, abychom se začali bránit.

PS: Anekdota ze života: Jaká je ideální sestra? Inteligentní anděl v dobré zdravotní kondičce, zkušený psycholog, sociální pracovník a výkonný manažer v jednom.

Šárka Sopková (sopkova.s@email.cz)


Teoretická zkouška k registraci -diskuse z www. Sestra.cz

Od Yellow, úterý 6. 1. 2009, 20:47:25: Všechny vás zdravím a mám prosbu. Nestihla jsem nasbírat oněch 40 bodů k registraci a musím tedy nyní vykonat teoretickou zkoušku. Prosím, je anebo byl na tom někdo podobně? Mohla byste mi některá jenom v kostce říct, z čeho se ona zkouška skládá a jak to probíhá? Děkuji

Od Adél, středa 7. 1. 2009, 17:20:57: Naposledy jsem slyšela, že tato zkouška ještě není připravená, nikdo neví, kdo a jak bude zkoušet a jak to všechno bude. Takže můj postoj? Až dojedou první registrace, které se daly udělat bez kreditů, a sestry je nenasbíraly za to období, bude takových jako vy víc a víc a nakonec se s tím bude muset něco udělat… Ve smyslu zrušení…

Od Yellow, středa 7. 1. 2009, 18:39:44: Zkoušky už jsou rozběhnuté, podala jsem si už žádost, takže jsem si myslela, že někdo už tím prošel. Víte, ráda bych kredity nasbírala, ale ze začátku nikdo nevěděl co a jak, potom nemocnice přešla na akciovku, a ta zase neměla peníze na pořádání seminářů apod. za kredity. Takže takových nás je, myslím si, víc. Opět hurá akce upečená někde nahoře a dole si to udělejte, jak chcete.

Od Adél, středa 7. 1. 2009, 19:37:41: Přesně tak, taky to mám na 4 roky asi jako Vy a za dobu práce jsem neměla čas, náladu ani prachy na sbírání… takže teď to, že chodím do školy, což je 25 kreditů za semestr, je jeden z nemnoha důvodů mého studia. Každopádně pomůže, když si na stránkách Brna, www.nconzo.cz tuším, najdete kontakt na někoho, kdo se zabývá dotazy, a tam se poptáte. Odpoví Vám rychle, do týdne, a informace je, myslím si, ověřená.

Od Adél, středa 7. 1. 2009, 19:40:58: Tady na ně jsou kontakty, když tak všechno je na http://www.nconzo.cz, tel. 543 559 352 - zkouška k vydání osvědčení, zkouska@nconzo.cz

Od Yellow, pátek 9. 1. 2009, 10:01:39: Děkuji moc, Adél, ale už jsem se s nimi domluvila. Pro všechny, kteří mají podobný problém, je to tak, že pokud máte více než 6 let doložitelné praxe, děláte pouze ústní zkoušku, jinak i teoretickou. Čtrnáct dní předem Vám pošlou termín zkoušky plus okruh otázek, ze kterého se bude zkoušet. Takže držme si všechny navzájem palce, ať to dobře dopadne. Fakt neznám povolání, na které se klade tolik morálních i vzdělávacích povinností a procesů, ale je to jedno z nejhůře placených zaměstnání a opravdu ty nahoře nechápu, že už s tím k…a s prominutím někdo něco neudělá!!!

Od Adél, pátek 9. 1. 2009, 13:19:53: Čtrnáct dní předem pošlou okruhy? A to si jako myslí, že sestra má 14 dní před tolik času, že se na to vůbec může podívat??? No… až to někdo absolvujete, musíte sem napsat, abysme měli na co nadávat, páč tohle to… to je no… to je opravdu moc… Jdu na job.cz hledat nějakou obchodní zástupkyni… páč todleto… Jo… jinak ústní a teoretická zkouška je to samý… asi bylo na mysli praktická… Já vím… hnidopich a akurátník… pa

Od Yellow, sobota 10. 1. 2009, 21:47:34: Až to absolvuji, tak vám dám vědět! Už z toho mám hrůzu teď, ale bohužel mně nic jiného nezbývá. Ano, myslela jsem praktická, já trdlo, ale ono je to stejně fuk, už teď kvůli tomu nespím a čekám, co mi pošlou za hrůzu!

Od Eva, úterý 10. 2. 2009, 11:42:11: Divím se, že jsme se jako sestry ještě nevzbouřily…

Od Nio, úterý 10. 2. 2009, 17:09:15: Doporučuji na webu http://www.zdravotnickenoviny.cz k nahlédnutí „PETICE ODMĚŇOVÁNÍ…“, která myslím celkem přesně vystihuje pocity a náladu většiny zdravotních sester v ČR. Petici je možno vytisknout a nechat podepsat (jméno, adresa a podpis), do konce února zaslat na adresu autorky. Jde to pouze písemnou formou, autorky jsem se ptala.

Od Dita, úterý 10. 2. 2009, 22:55:08: Petici jsem našla ke stažení včetně podpisových archů na http: www.osetrovatelstvi.info/downloads.php?cat_id=3

Od Sebastián, středa 25. 2. 2009, 8:20:36: Nevzbouřily, protože většina z nás je uťápnutá a naučená mlčet a poslouchat příkazy shora. Hlavně nediskutovat, nedej bože protestovat. Když si nevážíme sami sebe, jak můžeme chtít, aby nás někdo bral vážně. Ocenil bych i větší aktivitu „slavné“ České asociace sester. Podívejte se, jak jsou slyšet lékaři díky své stavovské organizaci. A co my - co se vůbec našemu svazu podařilo? Jen jdou na ruku těm nahoře, místo toho, aby se stavěli za naše zájmy.

Poznámka redakce: Diskuse z internetových stránek www.sestra.cz nebyla úmyslně krácena, pouze drobně redakčně upravena. Je evidentní, že systém celoživotního vzdělávání, tak jak je v ČR nastaven, všechny zdravotníky zajímá a velkou řadu z nich i trápí. Tato krátká ukázka nabízí více témat k diskusi, než je „pouhá“ teoretická zkouška. Pokud ve vás názory diskutujících vyvolaly alespoň nějaké emoce, využijte rubriky Fórum nebo přímo sekce Diskusní fórum na webových stránkách Sestry.

Pozn. red .: Příspěvky jsou redakčně upravovány, případně kráceny a nevyjadřují stanovisko redakce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?