O problémech Jesenické nemocnice budou jednat krajští zastupitelé

15. 9. 2011 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelstvo Olomouckého kraje se bude na svém nejbližším jednání zabývat problémy privátní Jesenické nemocnice, která se ocitla ve finančních problémech. Podle jejího vedení hrozí, že bude nutné lůžková oddělení zrušit. Zatímco vedení nemocnice žádá, aby se kraj na nákladech podílel, hejtmanství to odmítá. Navrhuje například variantu, aby stát nemocnici odkoupil a předal ji kraji. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD).


Jednání podle Fischera trvají zhruba rok a půl a nemocnice preferuje smlouvu, na jejímž základě by kraj hradil ztráty. „Když byla nemocnice v zisku, dělit se s námi nechtěla. Nyní po nás chce peníze, což odmítáme,“ uvedl náměstek.

Podle něj je navrženo zhruba 12 možných řešení. Jedním z nich je i to, že by stát nemocnici odkoupil a pak ji převedl na kraj. „Stát nemocnici soukromému vlastníkovi prodal, je tedy logické, aby ji nyní odkoupil. Pro nás je ale prioritní jednání s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami o navýšení úhrad za zdravotní péči pro nemocnici v roce 2012,“ uvedl Fischer.

Podle ředitele Jesenické nemocnice a jejího spolumajitele Jana Jedličky je ale nereálné, že by stát nemocnici koupil. „Preferujeme kombinaci smlouvy mezi nemocnicí a krajem o službách ve veřejném zájmu a individuálních smluvních vztahů se zdravotními pojišťovnami. My budeme vykonávat služby v plném rozsahu se všemi akutními lůžky a pokud bude situace taková, že náklady budou vyšší než výnosy, dle evropských pravidel by se kraj měl podílet na nákladech. Je to obdoba veřejné dopravy, na niž kraj také přispívá,“ uvedl Jedlička.

Podle něj spočívají problémy nemocnice v tom, že poskytuje služby na rozsáhlém území, které je geograficky odděleno a žije v něm málo obyvatel. Nemocnice se blíží do provozní ztráty, což podle ředitele souvisí s všeobecnou snahou státu ve zdravotnictví ušetřit. „Celé roky nemocnice funguje díky financování z jednoho zdroje. Zatímco do jiných nemocnic tekly miliony korun, do naší nemocnice nešlo skoro nic,“ dodal Jedlička. Zisk podle něj v minulosti zůstával v nemocnici a sloužil na investice.

Ačkoliv o osudu nemocnice mají jednat zastupitelé 22. září, Jedlička velkou změnu nepředpokládá. „Bude to jen oddálení problému a diskriminační prostředí potrvá. Naší prioritou je zachovat péči pro zhruba 40 tisíc obyvatel v dosavadním rozsahu. Hrozba zrušení lůžek je ale reálná,“ řekl. Problémem se zabývá i ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny.

Nemocnice je v soukromých rukou od roku 1994. V základních oborech je v ní 156 lůžek, z toho 30 v léčebně dlouhodobě nemocných. Olomoucký kraj zřizuje tři nemocnice ve Šternberku, Prostějově a Přerově, které pronajímá. Zajišťuje i provoz zdravotní záchranné služby, kojeneckých ústavů a odborných léčebných ústavů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?