O řešení deficitu zdravotního pojištění vláda nejednala

18. 10. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda se ve středu nezabývala situací ve zdravotním pojištění, kde chce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) provést úpravy, aby se pojišťovny nepropadaly do ztráty. Kabinet ale chystá kroky, kterými chce na finanční problémy zdravotních pojišťoven reagovat.


Novinářům to po jednání kabinetu řekli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už několik měsíců usiluje také o doplnění správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Tento bod chtěl podle zdrojů ČTK zařadit i na dnešní jednání kabinetu. Nečas to ale odmítl s tím, že obměna by mohla být později větší. Správní rada VZP má 30 členů, deset jmenuje vláda a 20 volí Sněmovna. Ve vládní části jsou od jara tři křesla neobsazena.

„Fakt je takový, že ze sedmi takzvaných rebelů ODS jsou tři ve správní radě VZP a jeden v dozorčí radě. Dala se dohromady skupina lidí, kteří mají enormní zájem o zdravotnictví. A to nemluvím o IZIPu (vypovězený projekt elektronických zdravotních knížek), tam je také dost lidí, kteří kolem toho byli. Je to čistě politická záležitost a souběh dění v koalici a v ODS,“ řekl ČTK Heger.

Z rebelů ODS zasedají ve správní radě VZP poslanci Petr Tluchoř, Boris Šťastný a Marek Šnajdr, který je předsedou. Nástup tří Hegerových spolupracovníků by mohl změnit poměry pro rozhodování. V dozorčí radě je pak rebelující poslanec Tomáš Úlehla.

Heger ČTK dnes řekl, že příští týden vládě předloží na výběr desítku opatření, která by mohla zlepšit finanční situaci zdravotních pojišťoven. Jednotlivé návrhy nechtěl ale zatím upřesnit. Hospodářské noviny dnes uvedly, že ministr zamýšlí třeba zvýšit zdravotní pojistné živnostníků i zaměstnanců, vyšší regulační poplatky i to, že by se z pojištění nehradily zubní plomby.

Nečas i Kalousek ale před novináři popřeli, že by se vláda návrhy popsanými v Hospodářských novinách zabývala. „To je věc, která by přes tuto vládu neprošla. Takže nic takového ani ministr zdravotnictví nepředkládal a nenavrhoval,“ řekl Nečas. Dodal ale, že vláda sleduje vývoj systému zdravotního pojištění, „kde se rýsuje určitý deficit“. „Určitě se touto věcí vláda a ministerstvo zdravotnictví budou zabývat,“ řekl Nečas.

Kalousek uvedl, že VZP je v deficitu a nějaké řešení je nezbytné. „Zda bude stačit z úrovně ministerstva zdravotnictví nebo z úrovně vlády, je spíše věcí materiálu pana ministra zdravotnictví, ale řešit deficit ve VZP ještě neznamená automaticky říkat, že se tam budou zvyšovat příjmy,“ řekl Kalousek.

Podle zprávy o vývoji hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění loni jeho výdaje přesáhly příjmy o víc než pět miliard korun a všechny pojišťovny byly poprvé od roku 2008 v minusu. Podle Hegera jednou z hlavních příčin propadu VZP je to, že zdravotníkům platí za péči víc, než jí ukládá vyhláška. Zejména „s některými typy poskytovatelů se domlouvá velmi velkoryse“, dodal ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?