O snižování platů...

8. 10. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Právě jste nalistovali rubriku Fórum - prostor určený pro vaše názory, reakce na dění v oboru či společnosti, profesní příběhy, poděkování… Nezřídka se dostáváte do situací, které stojí za zaznamenání, toužíte projevit své postoje a hledáte možnost JAK a KDE. Jsme rádi, že jste si k tomuto účelu vybrali námi nabízené Fórum. Vážíme si toho a věříme, že také pro ostatní čtenáře jsou zde publikované příspěvky zajímavé (a někdy třeba i trochu „povědomé“).


Facebook: Proti snížení tarifních platů

Když jsem se v tisku dočetla o tom, jak nás chce naše vláda odměnit za léta praxe ve zdravotnictví, rozhodla jsem se, že na sociální síti Facebook založím skupinu, kde by každý mohl zveřejnit svůj názor na tento krok. Inspirací mi byla skupina Proti snížení platů v armádě.

Vojáků je něco kolem 20 000 a nelékařů zhruba 150 000, říkala jsem si, že naše skupina Proti snížení tarifních platů ve zdravotnictví bude jistě větší. Zhruba po čtrnácti dnech existence má již téměř 3000 členů a pořád je to jen zlomek z celkového počtu zdravotníků. Smyslem naší skupiny je, aby se nelékaři sjednotili a společně poukázali na to, že odměna za naši práci sice stále není adekvátní, ale v současné podobě se z ní dá alespoň vyžít. Avšak to, co vláda navrhuje a je ochotna i přes odpor státních zaměstnanců prosadit, tedy zavedení jediné společné platové tabulky, která nebude brát v potaz délku praxe, je pro nás naprosto nepřípustné. Pohádkám o dorovnávání platů osobním ohodnocením věří málokdo. Už někdo někdy viděl „osobní“ ve výši 8000? Já tedy ne! Tady už není možné mlčet, je třeba politikům natvrdo říci, že jejich krokem dojde k morální i profesní devastaci zdravotnictví.

Lenka Bazi Bazalová Zakladatelka skupiny

Názory diskutujících

D. S.: To je děsné, jako sestra pracuji už 26 let a teď to vypadá, že čím déle pro stát makám, tím více na to doplatím. Určitě nejsem sama, ale myslím, že za 12 000 čistého to nikdo dělat nebude. Každý ví, co ta práce obnáší. Bohužel ti, kteří o nás rozhodují, o tom zřejmě nevědí nic.

I. Ř.: Přesně tak! Všichni jsme pro úspory, ale místo toho, aby se řešila korupce, zdanil hazard (předložit takový zákon prý potrvá tři roky), tak se plošně vezme zdravotníkům, hasičům, policistům a dalším. Je to přece tak snadné - jedním šmahem pera škrtnout a neřešit následky.
Největším paradoxem pro mě je, že toto vládní opatření (návrh) přichází v době, kdy je skoro všude nedostatek sester i lékařů. A když lékaři hrozí výpověďmi ke konci roku kvůli stávajícím nízkým platům, tak je směšné, když někdo v této situaci navrhne zákon s ještě větším dopadem na rodinné rozpočty zdravotníků. A to nemluvím o tom, že loni musela být tato situace řešena extra přidáním sestrám. Je jim tedy jasné, že ti lidé chybí a stále ze zdravotnictví odcházejí, a dnes jim chtějí sebrat dvakrát tolik, než jim minulý rok přidali. Opravdu nechápu…

K. Z.: Viděl jsem nové tarifní tabulky. Jen tak dál, pánové. Vidím to na hromadnou výpověď, za tyhle prachy si tu práci dělejte sami!

J. V.: Tak to jsou přesně moje slova. Pokud opravdu dojde k tak významnému snížení už dnes nízkých platů, jsme připraveni podat hromadnou výpověď. S naším vzděláním se uživíme i v jiném oboru (zdravotní bratr).

T. K.: Já bych jim přála, aby si alespoň na chvíli vyzkoušeli život normálních lidí v téhle zemi, kteří si vydělávají tak, aby z toho zaplatili nájem, služby, nemuseli v kapse obracet každou korunu. Přála bych jim, aby si vyzkoušeli, jaké to je obracet v kapse každou korunu a uvažovat, zda si dnes mohou dát teplou večeři, nebo zas jen chleba.

Š. Z.: Ve zdravotnictví pracuji 17 let, a to na JIP. Specializaci ARIP jsem si platila sama, na školu jsem si brala dovolenou a náhradní volno za přesčasové hodiny. Dělat takhle náročnou práci za tak směšné peníze a ještě mít povinnost se celoživotně vzdělávat za své finanční prostředky - mám jasno! Raději odejdu!

I. Ř.: Je nepřijatelné, aby se základní cena práce vysoce kvalifikovaného zdravotnického pracovníka dostala na necelých 14 000 korun! Nikdo nic nemá proti dalšímu individuálnímu hodnocení, ale pouze k důstojnému základu. Tento návrh je naprostou urážkou a ponížením všech zaměstnanců!

S. B.: Vždyť to, co plánují, stopne ekonomiku všude. Kdo nevydělá, nedá vydělat! Skutečně hrozí ekonomická katastrofa, a to jednotlivců i celku. Takže všem, kterých se to jako „netýká“ - uvědomte si, že klesne-li cena naší práce, klesne cena práce všeobecně.

V. D.: Je opravdu neskutečné, jak si naše vláda „váží“ lidí, kteří se starají o nemohoucí občany, a jak si asi váží i těch nemohoucích. Nikdo z nich si zřejmě neuvědomuje, že i oni se jednou mohou ocitnout v nemocnici a budou potřebovat naši pomoc. Chtěla bych alespoň na jeden den vidět pana premiéra, s jakým nadšením by vykonával naše povolání za stejné peníze, jako máme my. Aby denně koupal, ošetřoval a třikrát denně přebaloval 30 nemohoucích, ve směnném provozu, a to za zhruba 15 000 čistého bez plánovaných srážek.

M. Ř.: Banda úředníků-politiků, která bere 80 000, nepocítí 10 % (navíc si snížili jen 5 %), ale my mnohdy nedosahujeme ani na čtvrtinu jejich výdělku. Politici mají dopravu zdarma, catering, jezdí do drahých rekreačních středisek, která jsou financována z daní nás všech, a to je jen malý výčet jejich výhod. Který lékař, sestra, záchranář, radiolog, ošetřovatelka, sanitář, dělník ve zdravotnickém či sociálním zařízení tohle má? Proč si raději nesníží příjmy o 50 %, nezřeknou se svých nespravedlivých privilegií? Proč tento stát nepodporuje raději malé živnostníky, ale dává přednost velkým společnostem, jejichž výdělek putuje mimo ČR? Proč se tady tvrdě nebojuje s korupcí? Zdravotníci musí tolerovat hrubé zacházení, makat a držet ústa. Vždyť prý na naše místa čeká 20 dalších - jistě ne Čechů. To už ale současná vládní garnitura neřeší. „Oni se nějací ti nadšenci najdou“. Jen aby jich bylo dost!

L. B.: Je nutné, když už bude demonstrace, nepřipustit snížení platů ani o 1 %, protože současné tlaky vlády na snižování platů o 10-40 % mohou být provokací, kam až mohou zajít. Třeba mají v úmyslu snížit platy jen o 5 % a odbory by na to mohly přistoupit. Pak by se zdálo, že lidé vyhráli a oni (vláda) dosáhli svého. A to nesmíme připustit. Když už budeme vyjednávat, tak nejméně o to, aby nám platy zůstaly na stejné úrovni, jako jsou teď. Ať vláda hledá úspory jinde. Dnes jsem se dověděla, že se lidé bojí, že přijdou o práci, když budou protestovat. Proboha, vzbuďte se! To té práce raději nechám sama, ale za 14 000 dělat prostě nebudu! To si vážně chcete nechat líbit takové ožebračení? Protože přesně tak dopadneme, jako žebráci.
Je nutné, aby na demonstraci přijelo co nejvíce lidí. Vojáci, hasiči, policisté a další v tom mají jasno a jsou jednotní. Připojme se k nim!

D. Z.: Souhlasím s demonstrací. Zaměstnanci by měli dostat za svou práci odpovídající plat. Ať se politici i ministerští úředníci nejprve podívají, jak promrhali peníze na pochybných veřejných zakázkách, na nákupu nepotřebných zbraní atd.

A. F.: Kdybych já byl zdravotní sestra, policista nebo hasič, neváhal bych ani minutu a jel bych okamžitě! Vždyť jde přece o vaše peníze, a hlavně, to sebou stále necháte orat a vláčet? Jeďte, nenechte si kálet na hlavu. Fandím všem, co to myslí vážně.

D. K.: Samoživitelky ať si uvědomí, že pokud nemají výživné, kam se dostanou. Ze 14 000 zaplatí nájem, nutné poplatky, jízdné, školné, ošetření u lékaře atd. Copak by vysokoškolsky vzdělaná sestra někde ve světě pracovala za takový plat? Uvědomte si, že když nám tak drasticky sníží plat, kam se dostaneme. No, nejspíše někam pod most a asi tam bude dost velký nával.

L. C.: Demonstrace se určitě zúčastním. Mě se to dotkne hned dvakrát, protože manžel je hasič. Ti jsou jim také dobří jen na špinavou práci. Denně nasazují životy nebo zdraví, ale zaplacení jsou méně než ti, kteří sedí na teplém místečku v kanceláři a hrozí jim maximálně to, že si zlomí nehet na klávesnici.

R. Š.: Sice mám dva dny před atestacemi, ale jedu!

Diskuse den poté (ošetřovatelství.info)

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odborářům slíbil, že vládě navrhne roční odklad změn tarifních tabulek. Toto rozhodnutí považuje za vstřícný krok, na který neměla demonstrace žádný vliv.

J. B.: Je to sice pěkné, ale akorát nám na rok zalepí pusu. A co dál? To se budeme muset bouřit každý rok zvlášť?

S. B.: Uvěřím až podle pásky v únoru.

M. S.: Pomůže odložení o rok? Jakmile bude po volbách, tak si vymyslí třeba 20% snížení platů, ale i tak částečný úspěch.

J. D.: Drábek ustoupil mase, což se dá celkem pochopit (i když to popírá). O to víc však bude tlačit na nevyplácení porodného, protože to přece taky šíleně ruinuje kasu této vytunelované zemičky. Chci vidět, jak budou maminy chodit demonstrovat. V politické praxi to bohužel vypadá následovně: „Tady těm to tedy nevezmeme, ti se bouří, tak si najdeme jinou skupinu, která to skousne.“

I. B.: Rodičovské příspěvky nám seberou tak jako tak, viz výrok Václava Klause, který se vyjádřil v tom smyslu, že kdo na to nemá, tak by si neměl pořizovat děti, a ti, co je mají, by měli být rádi, že mají tak dlouhou mateřskou dovolenou. To také není řešení.
H. H.: Další demonstrace by měla být mnohem bouřlivější.


Anketa časopisu Sestra

Vláda je připravena prosadit změnu systému odměňování zdravotníků, která by ve výsledku mohla znamenat snížení platů zdravotnických pracovníků až o desítky procent. Snížení platu by se nejvíce dotklo zaměstnanců s dlouholetou praxí (až o 40 %). Změny platových tarifů (tabulek) by měly být kompenzovány adekvátním zvýšením osobního ohodnocení, tzv. nenárokové složky platu. Hlavním argumentem vlády, kterým navrhované změny tarifů obhajuje, je možnost lépe ocenit kvalitní zaměstnance a ostatní motivovat.

graf

Pozn. red.: Příspěvky jsou redakčně upravovány, případně kráceny, a nevyjadřují stanovisko redakce.


O autorovi: Připravil Filip Kůt Citores

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?