O špitálu rozhodne sněmovna

25. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Plzeň chce učinit ze zadlužené plánské nemocnice, zkompromitované vyplácením stotisícových platů primářům, detašované pracoviště. Její závazky ovšem nezaplatí...


Planá -

„Padesátimilionový dluh plánského špitálu nebude Fakultní nemocnice platit,“ ohrazuje se ředitelka FN Jaroslava Kunová.

Blíže se zatím k situaci v plánském zdravotnickém zařízení nechce vyjadřovat.

„Příští týden bude poslanecká sněmovna hlasovat o zákonu, jenž řeší převod majetku a některých práv ze státu na kraje a obec. Projde-li zákon s pozměňovacím návrhem poslankyně Milady Emmerové (ČSSD), navrhující sloučení obou nemocnic, sdělím více,“ řekla Kunová.

Její představa o tom, jak by mohly oba špitály spolupracovat, připomíná fungování polní nemocnice M.A.S.H ze známého televizního seriálu.

„V Plané dojde k prvnímu zachycení pacienta, poté bude převezen k nám do Plzně. Beztak se to v mnoha případech děje už dnes,“ poznamenala Kunová.

Chybějící lékařské obory doplní podle Kunové plzeňští lékaři. Plánští lékaři budou pod dohledem jednotlivých odborností FN.

„Už by se tedy nemělo stávat, že se budeme bát ošetření,“ reagují na změny lidé, kteří během posledních týdnů vyhledali v Plané pomoc.

Zmíněnému návrhu na záchranu kolabujícího špitálu předcházel návrh, aby se nemocnice privatizovala. Záměr ovšem našel četné kritiky. Podle našich informací zejména kvůli návrhu převést dvacetiprocentní podíl akcií na management.

„Nemocnice má hodnotu zhruba 380 milionů. Nedokáži pochopit, proč by měl na fyzické osoby přecházet státní majetek ve výši 77 milionů korun,“ ohrazuje se Jaroslava Kunová.

JAROSLAV VESELÝ, Tachovský deník, 25.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?