O testy HIV již není zájem?

17. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud si lidé chtějí nechat vyhotovit HIV test, musí ve většině případů sáhnout do peněženky. Mnohé z nich tento fakt odradí a od testu ustoupí...


Tábor - Na Táborsku je stále méně těch, kteří zvolí jistotu - vyšetření HIV pozitivity. Příčiny mohou být různé: lhostejnost, nedostatečná osvěta, ale také poplatek za test.

„Až nás šokovalo, jak jde počet lidí, kteří si u nás nechají vyšetřit krev na HIV pozitivitu, rapidně dolů,“ pozastavila se vedoucí oddělení epidemiologie Okresní hygienické stanice v Táboře MUDr. Eva Pivcová. Nelíbí se jí následující čísla: zatímco v roce 1995 si test HIV pozitivity nechalo udělat 165 osob a toto číslo až do roku 1998 stoupalo (237 lidí), v roce 1999 přišlo na test jen 67 lidí, o rok později 62 a loni dokonce jen 31 osob. Znamená to, že se lidé stávají méně zodpovědnými?

České Budějovice - Nepříliš velký zájem o testy HIV je v této době i na Okresní hygienické stanici (OHS) v Českých Budějovicích. Od počátku roku tu zažádalo o test pouze 20 zájemců. Velmi snížený zájem o testy však trvá již dva roky.

„Mívali jsme až 600 odběrů za rok, protože odběry a testy byly dotovány ministerstvem zdravotnictví. Asi před dvěma roky se nedostávaly finance ve státním rozpočtu, tok peněz byl zastaven a zájemci si už musí za každý test zaplatit 350 korun,“ vysvětlila MUDr. Jitka Luňáčková z OHS.

V loňském roce tu požádalo dobrovolně o test HIV 248 zájemců.

Strakonice - Každý měsíc přichází na Hygienickou stanici ve Strakonicích v průměru pět lidí k odběru krve na vyšetření HIV.

„Odběr je anonymní a zájemci jej platí,“ uvedla asistentka epidemiologie Marie Banáková s tím, že zhruba do týdne mají přesné informace o svém momentálním zdravotním stavu.

Na podzim loňského roku, kdy byl určitý počet odběrů bezplatný, využilo této možnosti sedmnáct zájemců.

„Klienti byli mile překvapeni, že se jedná o bezplatný rozbor, ale jejich počet se zásadně nezvýšil,“ dodává asistentka.

Písek - Předloni i vloni si u okresní hygienické stanice nechalo odebrat krev pro vyšetření HIV kolem padesáti lidí. Podle asistentky epidemiologie Jindry Jakimové je největší zájem o testy v době, kdy jsou bezplatné. Vloni to bylo období od srpna do prosince, a této možnosti využilo třicet lidí. Jakimová dále konstatovala, že na Písecku nebyl v roce 2001 evidován žádný případ HIV pozitivity.

(Pokračování na str. 10)

(Pokračování ze str. 1)

Prachatice - Zatím nikdo neprojevil od začátku letošního roku zájem o HIV testy na Okresní hygienické stanici v Prachaticích. Od ledna 2002 zájemci za tyto testy platí 350 korun. Pokud chtějí získat certifikát a mít tak potvrzení o výsledku testu, připlatí si ještě 50 korun navíc. „Loni jsme měli 13 anonymních odběrů. Žádný z nich nebyl HIV pozitivní,“ uvedl vedoucí protiepidemického oddělení OHS v Prachaticích MUDr. Jiří Nožička.

Český Krumlov - V Č. Krumlově zaplatí zájemce o test HIV na okresní hygienické stanici celkem 450 korun. Včera nás o tom informovala zástupkyně ředitelky OHS v Č. Krumlově Ivana Krabatschová. Sto korun zaplatí testovaný člověk na místě za samotný odběr, na zbývajících 350 Kč dostane poukázku. Tato částka je určena na vlastní vyšetření vzorku, které provádí laboratoř v Č. Budějovicích. Ústřižek o zaplacení předloží, když si přijde pro výsledek.

„Částka je stejná pro anonymní zájemce i pro toho, kdo uvede jméno,“ podotkla lékařka. V počtu zájemců o test nepozoruje ani rapidní pokles, ani nárůst.

„Každopádně na zájem nemá vliv finanční stránka. Tomu, kdo se z jakéhokoliv důvodu chce nechat vyšetřit, na penězích nezáleží,“ je přesvědčena Ivana Krabatschová.

Jindřichův Hradec - Anonymní odběry a vyšetření krve na HIV mají klienti u Okresní hygienické stanice v J. Hradci zdarma.

„V průměru ročně přijde kolem 140 lidí. Většinou se jedná o osoby, které měly náhodný sexuální kontakt a mají obavy, zda nedošlo k nakažení. Občas se objevují i partnerské dvojice, které spolu chtějí žít,“ sdělil nám ředitel stanice Vratislav Heinige. Jakmile však již člověk požaduje nějaké písemné potvrzení o výsledku testu, musí si uhradit vyšetření, které se provádí v laboratoři okresní nemocnice. Cena je podle okolností zhruba od 300 do 600 korun. Zatím pracovníci hygienické stanice nezaznamenali žádný pozitivní výsledek testu HIV.

Českobudějovické listy, 17.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?