O tom, jakou operaci zaplatíme, rozhodne vedení fondu

10. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"To se bude muset ještě blíže určit, kolik na kterou diagnózu se má dávat. Zatím totiž nemůžeme přesně říct, kolik peněz se ve fondu opravdu objeví," říká o připravovaném projektu ministryně Součková...


Ze zvláštního fondu, jehož zřízení prosazuje ministryně zdravotnictví Marie Součková, by se ročně mohly platit desítky, možná stovky operací pacientů s velmi drahou léčbou.

hn: Lékaři tvrdí, že podle podmínek daných ve vašem návrhu není možné přesně říct, jaké případy by se z fondu platily…

To se bude muset ještě blíže určit, kolik na kterou diagnózu se má dávat. Zatím totiž nemůžeme přesně říct, kolik peněz se ve fondu opravdu objeví.

hn: Nemáte obavy, že lékaři budou uměle navyšovat přímé náklady na léčbu pacienta, aby přesáhly nastavený limit 2,5 miliónu korun, a získaly tak možnost dostat peníze z fondu?

Já si myslím, že bude-li v době vzniku fondu už plně nastartovaný systém plateb podle diagnózy pacienta - a s tím počítám - tak nebude možné něco takového udělat. Tenhle způsob platby nemocniční péče, který musíme ještě předtím zavést, odhalí, kolik která akutní léčebná péče skutečně stojí.

hn: Množství peněz ve fondu bude omezené. Takže z něj nebude možné zaplatit veškerou léčbu, která třeba i splní podmínky fondu. Co potom?

To je pravda. Nárok na peníze z fondu samozřejmě nevznikne automaticky.

hn: Kdo by tedy rozhodoval, na kterou léčbu nebo operaci peníze z fondu půjdou?

Fond bude mít správní a dozorčí radu, to jsou oprávněné orgány k tomu, aby rozhodly, kdo je dostane. Rozpočet fondu i výroční zprávu o jeho činnosti bude schvalovat sněmovna.

hn: Peníze za léčbu půjdou do zdravotní pojišťovny nebo přímo nemocnici?

Cesta přímo z fondu na nemocnici by byla nejlepší. Problém je však v tom, že v takovém případě by se asi často musely finance dělit, neboť pacient se mnohdy převáží ještě do jiných zdravotnických zařízení. Pokud by tedy šlo o náročnější zákrok s převozem pacienta, tak se domnívám, že by byla vhodnější platba přes pojišťovny. Nevylučuji však ani přímé úhrady nemocnici.

hn: Peníze z fondu mají být jen pro specializované nemocniční pracoviště nebo i pro pacienta dejme tomu v okresní nemocnici?

Nerozlišovalo by se, jestli jde o fakultní nebo okresní nemocnici. Rozhodující bude, kdo léčbu, o které se hovoří v zákoně, poskytne.

Hospodářské noviny, 10.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?