O vakcínu proti viru H1N1 nemají lidé zájem

2. 4. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Minimálně do konce května budou v očkovacích střediscích ležet zbývající vakcíny proti chřipkovému viru H1N1. To je zatím termín, do kterého ministerstvo zdravotnictví počítá s očkováním. Aplikace látky proti viru prasečí chřipky už ale lidemnepřipadá tak důležitá.


„Chřipková epidemie odezněla, zájem lidí o očkování se pravděpodobně už nezvýší,“ poznamenal primář infekčního oddělení novoměstské nemocnice, kde je jedno z očkovacích center v kraji Vysočina, Miloslav Šťastník.

Díky, nechceme Na celé Vysočině se za první tři březnové týdny nechalo vakcinovat čtyřiasedmdesát lidí. A to i když od konce února, kdy byla látka uvolněna i pro „obyčejné“ lidi, je na rozdíl od očkování proti běžné sezonní chřipce zdarma. „Dospělí, aniž by potřebovali nějaké doporučení od svého praktického lékaře, nemají velký zájem,“ potvrdila mluvčí kraje Jitka Svatošová. Oproti prvotní panice při objevení viru se už obyvatelé Vysočiny přestali přehnaně obávat o své zdraví i život. „Očkovat se nenechám, injekci jsem dostal jenom proti klasické chřipce, to stačí. Dvoje očkování mi už přijde moc,“ prohlásil Petr Pavlica ze Žďáru nad Sázavou. V novoměstské nemocnici bylo zhruba od loňského května hospitalizováno deset pacientů, u kterých byla nákaza prasečí chřipkou prokázána. Podle odborníků však nemocných bylo daleko více. Protože se však jednalo pouze o lehký průběh nemoci, pacient o ní nevěděl, a předpokládal, že má běžnou chřipku, nebo virózu. Do kraje Vysočina se ve třech vlnách dostalo celkem 6 510 vakcín, zbývá jich méně než třetina. Naočkovat se nechaly necelé tři tisíce osob.

„Všechna vakcinační centra se maximálně snaží vyjít vstříc osobám, které projeví zájem o očkování proti prasečí chřipce. Proto je od začátku března na kontaktních telefonních číslech vakcinačních center možná individuální domluva a následné provedení vakcinace u dospělých osob již bez nutnosti objednání,“ uvedl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Zřejmě propadnou Co bude se zbylými vakcínami posléze, rozhodne Ministerstvo zdravotnictví, většina z nich má sice dobu expirace v roce 2011, avšak možná už nenajdou uplatnění.

V příštím roce by však už měla obrannou látku proti viru H1N1 obsahovat i aktuální vakcína proti běžné sezonní chřipce. „Tato kombinovaná vakcína by byla ideální,“ podotkla vedoucí epidemiologie územního pracovistě Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?