O zdravotnictví a platech českých lékařů

14. 3. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské povolání je nesrovnatelné s jakýmkoliv jiným. Předchází mu nejdelší a nejobtížnější studium. Není to ani tak zaměstnání, ale poslání. A v nemocnicích pak řehole. Není snad vůbec pochyb o tom, že by lékaři měli mít platy alespoň jako poslanci, z nichž mnozí pracovní dobu prospí nebo se omluví z důvodu jiného zaměstnání.


Tomu se také říká morálka. Máme v krizové době na milionové odměny na ministerstvech. Největší ve výši 250 milionů na tom nejzbytečnějším. Tedy na ministerstvu obrany. Také nám stále zbývají peníze na rozkrádání. Třeba 500 milionů v souvislosti s ministrem Drobilem.

A na kolik takových krádeží se nepřišlo. Zatím. Schopný lékař dosahuje určitého slušnějšího ohodnocení tak ve třiceti letech. Jeho studium končí v 25 až 27 letech.

Několik pohledů

Do té doby nic. To už jiní jezdí v limuzínách a on začíná. Po studiu pracovali lékaři v nemocnicích za stravu a bydlení a připravovali se na 1. atestaci. V nemocnicích vlastně bydleli. To pozměnil až minulý režim.

Na základě umístěnky dostali mladí lékaři místo a začátečnický plat. Dnes je to pochopitelně jinak. Na odchod lékařů do zahraničí je několik pohledů. Jít do světa na zkušenou, za poznáním a praxí je věc naopak potřebná. Ale pochopitelně i za lepšími podmínkami.

Kdo je viníkem?

Ale je to tvrdé až na vylámání zubů. Dovoluji si to napsat, neboť jsem si to, sice v jiném oboru, v zahraničí zkusil. Dlouhých 40 let to bylo tabu. Němečtí lékaři odcházejí do USA a Velké Británie, naši na západ, převážně do Německa. Doporučoval bych zkoumat, jaký je hlavní důvod této emigrace.

Kdo zavinil naši hospodářskou situaci, náš úpadek, že jsme dnes celá desetiletí za vyspělými západními státy. Kdo je viníkem našeho zpoždění a současného politického marasmu.

Ještě po válce jsme patřili k vyspělým evropským zemím a před válkou byla naše měna jednou z nejtvrdších. Je tu ještě jeden pohled.

Odcházím-li hned po škole jenom z důvodů finančních, pak je tu otázka ceny studia. A ta není malá, tu platíme my všichni. Ale to je naprosto v pořádku, neboť výchovu lékařů si platíme přece pro sebe. Nebo kdybychom vychovávali lékaře také rovnou pro zahraničí, mohl by to být pro stát výhodný vývozní artikl.

Ale on by ty peníze stejně někdo rozkradl. Ale to je jen podnět k diskusi nebo zamyšlení. Práce v zahraničí ve špičkových odvětvích je úplně něco jiného než doma. Obrovská konkurence z celého světa, cizinec je pod drobnohledem, musí odvádět více a lepší práci než domácí.

Omyly a chyby se netolerují a neomlouvají. Přesto doporučuji, že si to každý může jít zkusit. Představa lepšího výdělku je pravdivá a správná. Ale o dalších životních výdajích se ví už méně. Zažil jsem i čtrnáctidenní pobyt v německé nemocnici.

S operací, a to vůbec ne jednoduchou. Péče byla perfektní a přístup k pacientům zatím nesrovnatelný. Ale to by bylo na delší článek.

Větší platy

Větší platy jako na západě by ovšem chtěli mnozí jiní. Strojvůdci, piloti či letečtí dispečeři atd. Ale nebudou-li jezdit vlaky, bude to velká komplikace, nebudou-li létat letadla, budeme spát na letišti.

To vše se dá přežít, protože nejde o život. A když nejde o život, jde o nic. Lidově toto úsloví zní v posledním slově jinak. Ale u lékařů právě o život jde.

Starají se o to nejcennější, co máme - o naše zdraví.
Rozhodně by měli být zaplaceni více. Samozřejmě podle kvality.

Nutný nátlak

Ale do ciziny se má jezdit také. Jen by to mělo fungovat přirozenější cestou. Ale tato nátlaková akce byla si nutná. Peníze se již začínají objevovat. Těch 250 milionů, co rozdělil a rozdal na odměnách pan Vondra, by mohl pan premiér převést na odměny do zdravotnictví. Ale do terénu!

Ale to by úředníkům bylo určitě líto. Je to hanebnost. A podaří-li se ministerstvu obrany prodat nabízená letadla, tak peníze prý musí zůstat na ministerstvu obrany. Prý je nelze převést jinam.

Jak dlouho ještě bude tento výsměch a arogance trvat? Možná, že by se vedení lékařů mělo zajímat o některé konkrétní finanční částky, které by mohly být daleko lépe využity ve zdravotnictví, konkrétně na platy lékařů. To je výzva!

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?