Obama vyzval Kongres, aby schválil zdravotní reformu

28. 1. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama ve své zprávě o stavu unie vyzval Kongres, aby schválil jeho zdravotní reformu. Její přijetí se zkomplikovalo, když demokraté v doplňovacích volbách do Senátu v Massachusetts přišli o většinu schopnou blokovat obstrukce republikánů, kteří s ní nesouhlasí.


Reforma by podle šéfa Bílého domu měla zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů nepojištěných Američanů.

Obama řekl, že reformu prosazuje právě proto, že si vyslechl mnoho příběhů lidí, kterým pojišťovny odepřely zdravotní péči.

„Já tyto Američany neopustím. A stejně tak by je neměli opouštět lidé v této místnosti,“ řekl členům Kongresu. Mnoho Američanů ale reformu pokládá za nepotřebnou a obává se, že zvýší zadlužení státu.

Podle Obamy je reforma ale potřeba také proto, aby zastavila růst nákladů na americké zdravotnictví, a přispěla tak k nápravě veřejných rozpočtů. Měla by také snížit zátěž pro malé firmy, které musejí kvůli malé konkurenci na trhu na zdravotní pojištění vydávat vysoké částky.

Obama chce také ve zbytku svého funkčního období usilovat o nápravu veřejných financí. Jen v současném finančním roce by rozpočtový schodek americké federální vlády podle úterního odhadu Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) měl dosáhnout 1,35 bilionu dolarů (zhruba 25 bilionů Kč), což by byl druhý nejhorší výsledek od konce druhé světové války.

Ještě vyšší deficit - 1,4 bilionu dolarů - měly USA v předchozím finančním roce. V dalších letech by sice měl schodek klesat, přesto bude zátěž pro rozpočet stále vysoká.

Prezident proto navrhuje od finančního roku 2011, který začne v září, zmrazit část nemandatorních výdajů. Úspory by neměly zasáhnout výdaje na bezpečnost ani sociální programy.

V chystaném rozpočtu, který Kongresu představí, zatím Bílý dům našel 20 miliard úspor, uvedl Obama. Dodal, že nehodlá pokračovat v daňových úlevách pro těžební společnosti a bohaté lidi.

Obama také nařídí vznik speciální komise, která by měla hledat další cesty jak snižovat schodek. Měli by v ní zasednout republikáni i demokraté. Podobnou komisi v úterý odmítl Senát. Na rozdíl od té, již vytvoří prezident, by její doporučení byla závazná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?