Obama vyzval odpůrce a zastánce potratů k vzájemnému porozumění

19. 5. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama vyzval zastánce a odpůrce umělého přerušení těhotenství ke vzájemnému porozumění. V projevu na římskokatolické Notredamské univerzitě ve státě Indiana studentům řekl, že obě strany se musejí přestat vzájemně démonizovat...


Připustil, že v určité úrovni jsou názory obou táborů nesmiřitelné. Vyzval však studenty a všechny Američany, aby snižovali tyto rozdíly snahou o lepší porozumění druhé strany.

„Otevřené srdce. Otevřená mysl. Dobře míněná slova. To je životní cesta, která vždy byla tradicí Notredamské univerzity,“ zdůraznil nejvyšší americký představitel k jedné z nejvýraznějších kontroverzí jeho krátkého působení v čele státu.

Obama již v minulosti sdělil, že podporuje umělé přerušení těhotenství, ale že tato praxe by měla být vzácná. Před dnešním prezidentovým příjezdem na univerzitu se před budovou sešlo na 300 odpůrců umělých potratů, z nichž policie pro porušování veřejného pořádku podle agentury AP nejméně 27 zadržela.

Otázka umělého přerušení těhotenství obyvatele Spojených států velmi rozděluje. Z loňského průzkumu Gallupova ústavu vyplynulo, že 50 procent Američanů je pro to, aby se žena mohla sama rozhodovat, zatímco 44 procent se označilo za zastánce zachování života zplozených dětí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?