Obamova zdravotní reforma dělá vrásky firmám i státům

30. 3. 2010 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Velké americké firmy, ale i některé státy znepokojují dopady teprve zhruba týden staré reformy zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy. Státy se obávají vyšších nákladů na zdravotní péči.


Podniky si zase stěžují na to, že je změna připravila o některé úlevy, a ohrožuje tak jejich platby na péči pro bývalé zaměstnance v důchodu. Telekomunikační firma AT&T tak například bezprostřední náklady vyplývající z reformy odhadla na jednu miliardu dolarů.

Zákon, jejž Obama podepsal minulé úterý, podnikům mimo jiné zrušila slevu na dani, která jim umožňovala snižovat náklady na úhradu léků pro bývalé zaměstnance v důchodu. Z daní si mohli odečíst i federální dotaci, kterou na takové programy dostávaly. Ani to již není možné. Celkem takto léky podle listu The Los Angeles Times (LAT) několika milionům důchodcům dotuje několik tisíc firem.

Společnost Credit Suisse odhadla, že konec daňové úlevy tak jenom pro firmy v prestižním akciovém indexu Standard & Poors 500 bude znamenat zátěž 4,5 miliardy dolarů. Podniky již proto uvažují, že své zdravotní programy pro zaměstnance omezí. „AT&T v důsledku tohoto zákona, včetně další daňové zátěže, bude zvažovat možné změny svých zdravotních zaměstnaneckých výhod pro současné i bývalé pracovníky v důchodu,“ uvedla například největší americká telekomunikační firma.

Podobný záměr svým zaměstnancům oznámil i její konkurent Verizon. Podle LAT by přitom v případě změny firemních zdravotních výhod v rámci svého zdravotního programu pro seniory Medicare musela léky důchodcům, jež dosud podporovali jejich bývalí zaměstnavatelé, dotovat federální vláda. Otázkou pak je, zda by výnosy z nových daní byly vyšší než tyto nové výdaje.

Vláda přitom bude zřejmě i pod tlakem některých států, které zjišťují, že jim reforma přináší nové náklady. Podle listu The New York Times jde zejména o značné rozšíření zdravotního programu pro chudé Medicaid, jež po nich nový zákon vyžaduje. Týká se to například Texasu či Kalifornie, která se přitom již delší dobu potýká s rozpočtovou krizí. „Federální vláda musí přijmout zodpovědnost za to, že státy nemají na úhradu současných programů, natož na jejich rozšíření,“ uvedla šéfka kalifornské Agentury pro zdravotní a sociální péči Kim Belshéová.

Stoupenci reformy ale podle newyorského deníku namítají, že jednotlivé státy od federální vlády díky reformě právě na program Medicaid získají další miliardy dolarů. Změna, která by měla nově zpřístupnit zdravotní péči více než 30 milionům nepojištěných Američanů, jim prý také sníží náklady na ošetření takových lidí na

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?