Obavy dětí ze tmy mohou signalizovat oční problémy

27. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ze skotského Glasgow v posledním vydání British Medical Journal podrobně popsali dva případy trvalé a vrozené slepoty dítěte za noční tmy. Takovýchto případů není mnoho a jejich diagnostikování je komplikované...


LONDÝN - Dítě, které se bojí tmy, se možná nesnaží upoutat na sebe pozornost, ale spíš nevidí za noci ve tmě. Vědci tvrdí, že takovýchto případů není mnoho a jejich diagnostikování je komplikované.

Oči většiny lidí se pro vidění ve tmě přizpůsobí v dost krátkém čase. Některé děti, které za světla nemají žádné problémy se zrakem, nicméně mohou mít obtíže s viděním ve tmě i poté, co doba přizpůsobování očí již uplynula.

Lékaři z Gartnavel General Hospital ve skotském městě Glasgow podrobně popsali v posledním vydání odborného časopisu British Medical Journal dva případy trvalé a vrozené slepoty dítěte za noční tmy.

Jedno tříleté děvčátko přivedli k lékařům rodiče poté, co si toto dítě stále stěžovalo, že ve tmě vůbec nevidí. Děvčátko špatně usínalo a v noci nechtělo vycházet ze svého pokoje, přestože se ze tmy chtělo dostat na světlo.

Druhé děvčátko, kterému byly dva roky, často padalo, vráželo do věcí a také nevidělo ve tmě. V noci se s pláčem budilo, do ložnice rodičů však nepřišlo. Rovněž bylo lekavé a bálo se stínů.

Lékaři dospěli k závěru, že v jeho rodině jsou problémy se zrakem, a to včetně slepoty ve tmě.

Když děvčátko dostalo baterku, s níž bylo s to chodit v noci, a do jeho pokoje začalo svítilo světlo, obtíže ustaly.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?