Obavy nemocnic: Hrozí akce Děkujeme, odcházíme II.

15. 8. 2011 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Když dostaneme méně peněz od zdravotních pojišťoven, nezbude nám na platy, obávají se nemocnice. Kvůli rostoucí inflaci a vyššímu DPH na tom totiž budou příští rok hůře i při zachování letošních podmínek. Pojišťovny však hrozí, že se platby sníží až o pět procent.


„Nejen že bychom nemohli navýšit platy dle memoranda, které s lékaři uzavřelo ministerstvo zdravotnictví, ale nebylo by možné vyplácet ani stávající výši mezd,“ varuje předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Přidají se tentokrát i sestry?

Letos lékaři dostali přidáno pět až osm tisíc korun měsíčně. Celkově tak šly na platy navíc dvě miliardy korun. V příštím roce by přitom tato částka měla být ještě vyšší - a přilepšit by si měly i zdravotní sestřičky. Ve finále by to pojišťovny mělo stát 4,5 miliardy korun.

„Ministerstvo a vláda nedělají nic proto, aby mohly platy zdravotníků růst. Zvýšení DPH vysaje příští rok ze zdravotnictví čtyři miliardy. Platby za děti, důchodce a nezaměstnané, kteří spotřebovávají 80 procent zdravotní péče, budou už třetí rok ve výši 723 korun měsíčně. Ekonomicky tedy vše leží na prsou zaměstnanců a zaměstnavatelů,“ podotýká šéf České lékařské komory Milan Kubek.
Pokud podle něj ministerstvo nedostojí svým závazkům, hrozí podle něj větší nepokoje, než jaké byly na přelomu roku v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme. „Tentokrát by se ale k sociálnímu výbuchu připojili i sestry a další zdravotničtí pracovníci,“ dodává Kubek.

A co na to pojišťovny? „Platby za péči se příští rok navyšovat nebudou, naopak klesnou. Rezervy už nemáme ani teď,“ říká ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

V ostatních pojišťovnách tak zoufalá situace není. „Předpokládáme stejné úhrady jako jsou letos,“ podotýká mluvčí pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.
Její slova částečně potvrzuje i viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera. „Jde však o maximální výši,“ doplňuje Kothera.

Umění hospodařit

Podle Kothery však ze strany nemocnic chybí snaha o konstruktivní řešení. „Jsou zařízení, která by mohla ušetřit při nákupu léků či zdravotnického materiálu. Jiná zase zbytečně drží obory, které jsou pro ně ekonomicky nevýhodné a ani spádově na danou odbornost nemají dostatek pacientů - například kožní či ORL. Pokud se sníží neefektivita, jde zachovat péče a platy mohou růst,“ míní

Kothera. Nemocnice jsou však jiného názoru. „Pro snižování úhrad není důvod, protože i v letošním roce rostou mzdy, a tedy i výběr pojistného. Pokud mají pojišťovny větší výdaje, musí říci, kam je směřují. Určitě ne do našich nemocnic,“ argumentuje Sohlich. Zároveň doufá, že se nemocnice s pojišťovnami na konci srpna dohodnou.
Pokud ne, vstoupí do hry v září ministerstvo. To bude mít s úhradovou vyhláškou poslední slovo.


Kolik brali doktoři

Průměrný plat lékaře a zubaře

2005 - 37 200 korun
2006 - 40 100 korun
2007 - 40 700 korun
2008 - 43 700 korun
2009 - 46 300 korun
2010- 48 700 korun

Zdroj - ÚZIS

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?