Obavy z očkování na Ukrajině by mohly vyústit v epidemii

26. 3. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Statisíce Ukrajinců podle oficiálních odhadů letos odmítly očkování proti nemocem jako záškrt, příušnice, dětská obrna, žloutenka typu B, tuberkulóza či černý kašel. Obavy vyvolal případ úmrtí sedmnáctiletého chlapce, který dostal kombinované očkování proti spalničkám a zarděnkám…

Šířící se strach z vedlejších účinků očkování mezi obyvateli Ukrajiny vedl k prudkému poklesu vakcinace a mohl by mít za následek epidemie přesahující hranice této bývalé sovětské republiky. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na varování mezinárodních i místních zdravotnických představitelů.

Statisíce Ukrajinců podle oficiálních odhadů letos odmítly očkování proti nemocem jako záškrt, příušnice, dětská obrna, žloutenka typu B, tuberkulóza či černý kašel.

Obavy vyvolal případ úmrtí sedmnáctiletého chlapce v květnu loňského roku, který dostal kombinované očkování proti spalničkám a zarděnkám. Očkovací kampaň proti těmto dvěma chorobám podporovala OSN a financoval ji americký filantrop, zakladatel zpravodajské televizní stanice CNN, Ted Turner.

Aktivisté, mezi nimiž byli i propagátoři alternativní medicíny, hochovu smrt svedli na vakcínu. Ukrajinské úřady prohlásily, že je nutné případ vyšetřit a zastavily kampaň, která měla zajistit přeočkování devíti milionů Ukrajinců ve věku od 16 do 29 let.

Nakonec ukrajinské ministerstvo zdravotnictví a Světová zdravotnická organizace dospěly k názoru, že mladík zemřel na septický šok způsobený bakteriální infekcí nesouvisející s podanou vakcínou.

Minulý měsíc ale ministerstvo přesto rozhodlo, že kampaň ukončí, protože prý nemá dostatek času vakcíny aplikovat před vypršením jejich záruční doby letos v létě a protože veřejnost očkování odmítá.

Téměř devět milionů nepoužitých očkovacích dávek tak bude spáleno. „Nikdy jsem si nemyslel, že se dožiju dne, kdy budou muset být ničeny kvalitní vakcíny,“ posteskl si mluvčí Dětského fondu OSN (UNICEF) Michael Bociurkiw.

Odborníci ze situace viní špatné řízení kampaně ze strany vlády a nezodpovědný přístup médií.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?