Občanská práva pro embrya ?

14. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Strach amerických vědců, že nebudou moci provádět výzkum embryí, se může jevit jako předčasný. Zatím mají být jen jmenováni členové etického výboru ministerstva zdravotnictví, který bude zkoumat zacházení s embryi při výzkumu...


Strach amerických vědců, že kvůli etice nebudou moci provádět výzkum embryí, se může jevit jako předčasný. Zatím mají být jen jmenováni členové poradního výboru ministerstva zdravotnictví, který bude zkoumat zacházení s embryi a plody při výzkumu. Výbor nemůže měnit legislativu, ale jeho doporučení jsou závazná pro Kongres i vládu.

Vědci ale tvrdí, že se jedná o první krok na cestě k rozšíření právní ochrany embryí a plodů. Pokud by se tento postoj stal zákonem, znamenalo by to konec některých studií. Mnozí pozorovatelé se domnívají, že Bushova administrativa bude pro takový přístup. Ministr zdravotnictví má přitom složení rady ve svých rukou.

Vědci se obávají o tok peněz na vědu z federálních fondů. Ministerstvo však jakýkoli politický tlak odmítá s tím, že půjde především o ochranu žen, které se účastní vědeckých studií.

Ekonom, 14.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?