Obce lákají lékaře na byty, mnohde marně

4. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Problém je především s atestací v oboru. Abych ji získal, musím mít praxi na interně, chirurgii, gynekologii a kdoví kde ještě. Kdo mě ale zaměstná? O někoho, kdo za pár let odejde na venkov, nemají nemocnice zájem...


Měrotín/ Javorník - V Olomouckém kraji problémy s nedostatkem praktických lékařů nejsou, alespoň prozatím. Prognózy některých odborníků však ukazují, že zejména příhraniční okresy a odlehlejší oblasti v příštích letech zřejmě čekají. První, zatím ojedinělé případy se už v regionu vyskytly a podle činovníků České lékařské komory jich bude přibývat. Stávající praktici stárnou a mladí doktoři nemají o ordinování na venkově příliš velký zájem. “ Nedostatek praktických lékařů skutečně hrozí. Věk stávajících praktiků se pohybuje od 45 do 60 let a mladí lékaři o obor velký zájem nemají. Mluví se zejména o příhraničí, ale problém se nevyhne ani ostatním oblastem, “ soudí předseda olomouckého okresního sdružení České lékařské komory Petr Němeček.

Javorník řešil otázku chybějícího doktora měsíce

Jeho slova potvrzuje zkušenost z Javornicka na Jesenicku, odkud loni na podzim odešel jeden ze dvou praktických lékařů. V oblasti s pěti tisíci obyvateli zůstal v období chřipek jediný, kterému je navíc bezmála sedmdesát roků. Jesenická nemocnice, která tamní ordinaci zřídila, chtěla na Javornicko poslat zkušené lékaře s dlouholetou praxí. Narazila však na to, že neměli atestaci z praktického lékařství, ale z interny. Město řešilo problém s chybějícím lékařem několik měsíců. Přitom doktor, který by na Javornicko přišel, nemusel řešit bydlení, protože město mu nabízelo prostorný byt. “ Nakonec se jej podařilo sehnat a v únoru nastoupil. Byt jsme upravili podle jeho představ a je spokojený, “ uvedl tajemník javornické radnice Zdeněk Lučan. “ Mysleli jsme však, že Javornicko s pěti tisíci obyvateli je pro praktického lékaře zajímavá oblast. Problém nás proto trochu překvapil, “ poznamenal. Praktického lékaře nedávno sháněli i v Protivanově na Prostějovsku. “ Taky jsme nabízeli bydlení, ale lékař se nechtěl přestěhovat, “ svěřil se starosta obce. “ Nakonec k nám dojíždí, “ dodal. Stejně tak v Měrotíně na Olomoucku, ale v řadě dalších obcí ordinují přespolní lékaři z měst. Měrotínským, přestože jsou s jeho péčí spokojeni, se to však nelíbí. Lékař totiž v obci bydlel a ordinoval od nepaměti. “ Vždycky tady byl a do obce patří. Už pár let sem sice dojíždí šikovný lékař z Litovle, ale ordinuje jenom dvě hodiny dopoledne dvakrát týdně, což mnohým nevyhovuje, “ uvedla dvaašedesátiletá Milena Kopková. “ Když ráno jedu na ozařování, nestihnu injekci, protože by mi ujel autobus. Musí mě proto dcera vozit autem, “ postěžovala si šestašedesátiletá Bohuslava Nevimová. “ Přitom máme pěkné zdravotní středisko, kde obec vybudovala i byt. Je prázdné a zarostlé kopřivama. Když si vzpomenu, jak ho chlapi stavěli. A teď, když jsme staří, máme k doktorovi dojíždět?“ poznamenala. Radní se snaží zajistit stabilní lékařskou péči už několik let. “ Lidé byli zvyklí, že lékař za nimi chodil po návštěvách. Chceme jim proto vyhovět, “ sdělil starosta Měrotína Vladimír Kulatý. Ten dokonce dal inzerát do novin, ve kterém nabízí lékaři byt, pronájem garáže a zahrady. “ Zatím se ozval jeden z Kroměřížska. Uvidíme, jestli se domluvíme. Hlavně jestli pojišťovna podepíše smlouvu, “ uvedl.

Problémem je atestace v oboru

Obavy z možného nedostatku praktických lékařů se obávají i šéfové zdravotních referátů okresních úřadů v kraji. “ Zatím je síť pokrytá, je ale pravda, že věk praktických lékařů se zvedá a mladých příliš mnoho není. Výhledově proto může nastat jakési vakuum, “ obává se vedoucí referátu zdravotnictví na Prostějovsku Michaela Dohnalová. “ Problém je především s atestací v oboru. Abych ji získal, musím mít praxi na interně, chirurgii, gynekologii a kdoví kde ještě. Kdo mě ale zaměstná? O někoho, kdo za pár let odejde na venkov, nemají nemocnice zájem, “ vysvětluje třiatřicetiletý lékař. “ Z ročníku nevím o nikom, kdo by šel dělat praktika, “ poznamenal. Česká lékařská komora se snaží řešit hrozící nedostatek praktických lékařů už nyní tím, že umožňuje rekvalifikace jiných specialistů, zejména internistů, na praktiky. “ Na Olomoucku o ni zatím požádali pouze dva lékaři. Zájem o obor prostě není, “ dodal předseda její olomoucké okresní pobočky Němeček.

Daniela Tauberová, Olomoucký den, 4.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?