Obce si lékaře předchází, ti totiž jinak odejdou za lepším

4. 2. 2008 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Menší obce se snaží seč mohou, aby udržely stávající lékařské ordinace, nebo přilákaly doktory nové. Pro obyvatele není nic příjemného dojíždět za ošetřením do velkých měst. Jenže právě tam se doktoři snáz uživí, a proto občas zavírají venkovské ordinace a jdou raději za lepším...


Někteří doktoři vznášejí vůči obecním úřadům přemrštěné požadavky. Vědí, že jsou téměř nepostradatelní

Například městys Štoky přišel podobným způsobem od Nového roku o zubaře a o novém stále není rozhodnuto. Včera zde otevřeli budovu zdravotnického střediska s byty. „Mohli jsme dokonce dopředu říci své představy, jak mají ordinace vypadat,“ shodli se dětská lékařka Dalibora Kadlecová a praktický lékař Bohumil Froněk, kteří zde budou ordinovat.

Všechno zadarmo

Dalším příkladem obce, která dělá pro doktory maximum, je Maleč. Obecní úřad jim v místním zdravotním středisku odpustil veškeré poplatky. Obec za ně hradí nájem, topení, elektřinu a další výdaje.

Na svoje náklady také nechává Maleč provádět v objektu pravidelně údržbu a opravy. Naposled například investovala do vybudování moderního sociálního zařízení ve středisku asi 300 tisíc korun.

„Ve středisku má ordinaci zubař, praktický a dětský doktor. Chceme pro Maleč a nejbližší okolí zachovat dostupnou lékařskou péči,“ říká starosta Karel Musílek. Jak uvádí, byla v Chotěboři zrušena ordinace lékařské pohotovosti. „Pro některé obyvatele Malče a okolí to znamená, že se v nutných případech k lékaři o víkendu vůbec nedostanou, jelikož by museli jet na pohotovost až do Havlíčkova Brodu a ne každá rodina v Malči má vlastní auto. Proto se snažíme, aby měli lékaře v dosahu alespoň přes týden,“ vysvětluje starosta.

Někteří lékaři, vědomi si toho, že mají pro menší obce cenu zlata, neváhají bohužel vznášet požadavky, které hraničí v některých případech až s vydíráním. „Nezaplatíte mi nové špičkové vybavení? Nepřenecháte mi ordinaci prakticky zadarmo? Pak si hledejte někoho jiného,“ zní z jejich úst.

„Byla jsem svědkem toho, jak lékař vydíral zastupitele tím, že když mu nezaplatí zdravotní sestru, přestane ordinovat. A to neplatil téměř žádný nájem. Ale protože byl na vsi a věděl, že jsou na něj lidi odkázaní, zkusil, co si může dovolit. Naštěstí na to obec nepřistoupila,“ řekla členka zastupitelstva jedné obce na Přibyslavsku, která si z obavy před pomstou nepřála zveřejnit jméno, redakci je ale známo.

Jan Typlt, Štěpánka Saadouni, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?