Obcím chybějí praktičtí lékaři, v Domašově našli nástupce

15. 7. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti z některých obcí na Olomoucku budou mít i nadále zajištěnou péči. Dojíždět nemusejí. V těžké situaci se ocitají ve vesnicích, kde skončili, většinou kvůli věku, praktičtí lékaři.


Protože mladí se na venkov nehrnou, přesněji cesta k tomu, aby mohli vykonávat praxi, není jednoduchá, jsou místní nakonec odkázáni na to, strávit cestováním k praktikovi celý den. Ne tak v Domašově nad Bystřicí a okolních obcích na Olomoucku. Jejich lékař sice odchází do penze, ovšem v ordinaci už vyšetřuje náhradník. Podle tamních starostů je to o prioritách. Jsou přesvědčeni, že primární péče je na stárnoucím venkově základ, proto udělali pro její zachování maximum.

„Do ordinace praktického lékaře dojíždějí z Libavé, Těšíkova i Moravského Berouna. Neslouží jen pacientům z Domašova. Navíc všem je jasné, že roky přibývají, a na stará kolena není možné cestovat celý den k doktorovi,“ uvedl starosta Domašova nad Bystřicí Ladislav Števanka. „Lékař v obci je naše priorita. Buďto to obec chápe, nebo ne,“ dodal.

Stávající lékař má již přes sedmdesát let a vedení obcí v kopcích nad Olomoucí se obávalo, aby s jeho odchodem ordinace nezavřela. „Investovali jsme do vybavení, ordinaci zmodernizovali a zajímali se o nástupce,“ uvedla starostka Jívové Milada Malíková. Toho již místním stávající praktik přišel představit. „Již má přislíbeno, že dostane nájem vybavené ordinace, jakmile stávající pan doktor smlouvu vypoví. Jsme rádi, že péče bude zachována. Dokonce rozšířena na dva dny v týdnu,“ sdělila.

Do ordinace praktika investovali na podzim i v Domašově nad Bystřicí. „Jsme vzájemně vstřícní a lidé si nového pana doktora chválí, že je pečlivý, ale zároveň přísný, a tak to má být,“ dodal Ladislav Števanka.

Spokojený je zatím i lékař Václav Kohoutek, kterého kariéra v první linii zdravotnictví zaujala více než práce v nemocnici. „Věděl jsem, že pan doktor končí. Udělal jsem si specializaci v praktickém lékařství a domluvili jsme se, že jeho obvod převezmu,“ popisoval mladý lékař, který pochází ze Šternberku. „Lidé jsou příjemní, s vedením obce si vycházíme vstříc. Budu moc rád, když to tak půjde nadále,“ dodal.

Věk lékařů stoupá

S praktiky je situace nejhorší v pohraničí a na odlehlejším venkově. Navíc statistiky dokládají, že průměrný věk praktických lékařů stoupá – 70 procent z nich má přes padesát a výjimkou nejsou ani doktoři ve věku nad 70 let. Olomoucký kraj na tom není v porovnání s jinými regiony nejhůře. „Protože jsme od roku 2009 investovali do dalšího vzdělávání praktiků. Zpočátku to byly ročně čtyři miliony korun,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Michael Fischer. Letos dělá dotace na přípravu budoucích praktických lékařů půl milionu korun.

Podle Fischera je Olomoucký kraj s počty praktiků pro dospělé a malé pacienty na úrovni poloviny devadesátých let. „Což je velmi dobré,“ dodal. Poukázal na to, že záleží nejen na podpoře kraje, vstřícnosti obecních samospráv, ale také na samotných prakticích. Zda chtějí pomoci začínajícím kolegům a ujmout se jejich zaškolení. „Adepti by se na lékařských fakultách dali najít. Problémem jsou školitelé – zkušený praktický lékař akreditovaný pro školení budoucího praktika – ti nám bohužel docházejí,“ upozornil náměstek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?