Obecné zásady při nákupu zdravotnického prádla a jeho údržby

9. 6. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Autor se v příspěvku věnuje různým variantám zajištění organizace prádlem, jejich kritériím a specifikům, vždy s poukázáním na nutné požadavky.


SUMMARY
The author addresses various systems of handling laundry, the criteria and specifics, with pointing to necessary requirements.

Problematika „prádla“ ve zdravotnických zařízeních bývá často nedoceňována jak v zařízeních řízených státem, kraji nebo obcemi, tak v zařízeních soukromých. Jedná se o velmi široký sortiment výrobků se specifickými a odlišnými požadavky na jednotlivé druhy. Přesto bývá při nákupu prádla či výběru poskytovatele údržby rozhodováno bez základních informací o kvalitativních parametrech jak nakupovaného zboží, tak služeb, které budou zajišťovat jeho údržbu. Hlavním vodítkem přitom bývá porovnání nabízených cen, a to často bez alespoň základní představy o jakosti výrobku a jeho vhodnosti pro daný účel použití. Nebo, ve snaze stanovit alespoň nějaká kritéria, bývají občas požadovány navzájem protichůdné parametry.

Jak postupovat při nákupu

Před vlastním výběrem prádla musíme mít představu o účelu použití, ze kterého vyplývají požadavky na konstrukční vlastnosti nakupovaných textilních výrobků. Ten je v případě prádla pro zdravotnická zařízení a ústavy sociální péče poměrně jasný. Horší to je pro laika se stanovením parametrů, které jednotlivým účelům použití vyhovují. Navíc je potřeba mít na paměti, že konstrukční parametry a střihové řešení musí vyhovovat údržbě v průmyslové prádelně.

Na část sortimentu (např. operační oděvy, operační roušky apod.) se navíc vztahují zvýšené požadavky na prokázání technických parametrů, neboť se jedná o stanovené výrobky, u nichž musí být zjištěna shoda s technickými požadavky na zdravotnické prostředky, resp. ochranné osobní prostředky.

Základní kritéria, která se musí vzít v úvahu před nákupem nebo vypsáním výběrového řízení, jsou: * bezpečnost výrobku pro zamýšlené použití, * vhodnost pro zamýšlené použití a kvalita, * udržovatelnost výrobku.

Bezpečnost: Odpovědnost za bezpečnost výrobků sice spočívá na výrobci, ale kupující by si měl nechat doložit, že výrobce dostál svým povinnostem. Dokladem u stanovených výrobků je označení CE, případně prohlášení o shodě s požadavky předpisů. Pro ostatní sortiment to mohou být různé dokumenty podle charakteru a účelu použití výrobků.

Kvalita: Kvalita produktu zásadním způsobem ovlivňuje trvanlivost výrobku. Na kvalitě a vhodnosti textilního výrobku se podílí dlouhá řada faktorů od kvality vstupní suroviny přes kvalitu příze, konstrukční charakteristiky plošné textilie, použité suroviny a postupy při barvení a dalších úpravách až po rozumné kombinace různých materiálů, vhodnost galanterních doplňků či celkového konfekčního zpracování. Řadu z těchto parametrů přitom dokáže zhodnotit pouze textilní odborník a často jen za pomoci speciálního přístrojového vybavení.

V praxi je proto potřeba vzít v úvahu při hodnocení jakosti textilního výrobku výsledné vlastnosti výrobku, zejména: * pevnost použitých materiálů a švů, * stálobarevnost, * odolnost proti žmolkování (vzhled), * přípustné změny rozměrů po praní či čištění, * vhodnost materiálového složení, * ukazatele zdravotní nezávadnosti apod.

Pro některé účely použití jsou požadavky na optimální hodnoty těchto vlastností zakotveny v technických normách (např. [1], [2], [3], [4]). V těchto případech je pak vhodné po výrobci vyžadovat, aby doložil splnění těchto požadavků, nejlépe výrobkovým certifikátem vystaveným akreditovaným certifikačním orgánem výrobků. Zejména při nákupu většího množství výrobků je nezbytné, aby byly do smluvních podmínek zahrnuty jakostní specifikace, nejlépe odkazem na materiálové listy, podnikové normy výrobce či obdobné dokumenty. Je-li předpoklad opakovaného nákupu stejného produktu, je vhodné do smluvního vztahu zakotvit dokládání parametrů jednotlivých výrobních šarží atesty, a také si odsouhlasit s prodejcem tzv. referenční vzorek, který pak bude sloužit jako etalon při případných sporech o vlastnostech dodávaných výrobků.

Udržovatelnost: Již při nákupu nového textilního výrobku musíme mít na zřeteli jeho vhodnost pro praní, čištění, žehlení a případně jiné postupy, kterým bude podrobován během své životnosti. Prodejce by měl vybavit výrobek návodem na jeho udržování. Při nákupu textilu pro zdravotnická zařízení nelze uplatnit požadavek zákona na ochranu spotřebitele [5] na informační povinnost, požadovaný způsob předání informací je třeba specifikovat ve smlouvě, resp. v zadání výběrového řízení. Výrobci v praxi řeší předání informací o údržbě textilních produktů obvykle formou tzv. symbolů údržby [6]. Ty jsou ovšem určeny pro údržbu v domácnostech, průmyslová prádelna má řadu specifik, která nelze popsat stávajícími symboly údržby. Na udržovatelnost výrobku v průmyslové prádelně nebo čistírně má zásadní vliv i střihové řešení, kombinace použitých materiálů a použité galanterní doplňky. Je vždy vhodné vyžádat před nákupem konkrétních výrobků stanovisko prádelny, ve které bude prováděna údržba výrobku.

V případě nákupu většího množství stejných výrobků je rozumné před uzavřením kontraktu vyzkoušet vzorek v prádelně, v níž pak bude pravidelně udržován. Ve spolupráci s prádelnou pak sledujte změny vzhledu a vlastností 5krát, 10krát, 20krát, 30krát a 50krát vypraného výrobku. Budete-li nakupovat až podle vzhledu opakovaně praného výrobku, můžete se vyhnout mnohým nepříjemným překvapením.

Výběr prádelny a čistírny

Po nákupu textilního výrobku je třeba zajistit jeho optimální údržbu. Zde je rozhodující zvolit kvalitního poskytovatele služeb. V praxi jsou zatím nejčastější dvě varianty: 1. praní ve vlastní prádelně, což je dosud poměrně časté u nemocnic a u sociálních zařízení to převažuje, 2. údržba v externí průmyslové prádelně.

V obou případech lze zajistit kvalitní péči za předpokladu moderně vybavené prádelny a dodržování technologických postupů. Rozhodující potom bývají náklady na praní a zde je prokázáno, že nižší náklady jsou jednoznačně svázány s vyšší produktivitou, kterou lze dosáhnout pouze v nejmoderněji vybavených provozech s kapacitou 10 a více tun prádla za směnu. Provozovat, nebo dokonce budovat vlastní prádelnu se tedy vyplatí pouze za předpokladu naplnění srovnatelných kapacit. Jinak je z hlediska nákladů rozumnější varianta praní v průmyslové prádelně.

Rozhodující je potom kvalita poskytované služby, která se dá charakterizovat jako odstranění nečistot při co nejmenším poškození praného nebo čištěného výrobku. Kvalitu praní ovlivňuje řada faktorů - kvalita používané vody, pracích a pomocných prostředků, strojní vybavení, technologické postupy atd.

Není v silách klienta prádelny posoudit kvalitu jejího praní jinak než podle vzhledu svého prádla po řadě cyklů jeho zpracování, a to již někdy bývá pozdě. Proto je důležité mít při výběru prádelny k dispozici nějaké důkazy o kvalitě jejího praní. Vodítkem mohou být výsledky posouzení prádelny nezávislou organizací. V praxi lze využít buď: * výsledky posouzení konkrétního technologického postupu podle technické normy vydané Textilním zkušebním ústavem [7], kdy je vlastně hodnocen vliv praní na textilie na základě změny parametrů 50krát vypraného kusu standardní bavlněné tkaniny, nebo * posouzení celkového chodu prádelny (stavební a strojní vybavení, technologické postupy, personální zabezpečení, hygienická pravidla…).

Asociace prádelen a čistíren vydala Zásady pro odbornou údržbu prádla ze zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče [8]. Prádelny, které doloží plnění požadavků zásad, mohou získat od Asociace certifikát osvědčující kvalitu jejich služeb. Takovýto certifikát je v případě prádelen z hlediska kvality daleko průkaznější než certifikát obecného systému řízení kvality podle normy ČSN EN ISO 9001. Na druhé straně je aplikace základních pravidel systému managementu kvality téměř nezbytnou podmínkou pro zavedení Zásad Asociace prádelen a čistíren a všechny prádelny s certifikátem Asociace prádelen a čistíren provozují i certifikovaný systém managementu kvality podle ČSN EN ISO 9001.

Pro zdravotnictví je velmi důležitá především mikrobiologická čistota prádla, zejména textilií určených pro operační sály. Aplikované zásady Asociace prádelen zaručují splnění poměrně přísných hygienických pravidel a pravidelných hygienicko-epidemiologických prověrek. Pro dosažení nejvyšší úrovně zabezpečení mikrobiologické čistoty prádla lze v prádelně aplikovat zásady normy ČSN EN 14065 [9]. Kontrolní systém biokontaminace podle této normy, též označovaný RABC, je obdobou systému kritických bodů (HACCP), který je uplatňován v potravinářských provozech. Zejména pro nemocnice s vyšším podílem opakovaně používaného operačního textilu je prádelna s certifikovaným systémem RABC velmi vhodným partnerem.

Pronájem prádla

Další variantou, jak zajistit organizaci prádlem, je jeho nájem. V podstatě se jedná o službu, kdy pronajímatel dodává zdravotnickému zařízení veškerý potřebný textil ve sjednaném termínu a množství na konkrétní místa a zajišťuje veškeré činnosti související se sběrem a praním špinavého prádla. Prádlo je v majetku pronajímatele a organizace platí dohodnuté ceny za dodávky čistého prádla.

Výhodnost těchto systémů lze odvodit z reality zemí západní Evropy, kde se tímto způsobem běžně zajišťuje kolem 80 % trhu. V České republice se tento systém začíná teprve prosazovat, ale je předpoklad výrazného nárůstu tohoto způsobu zajištění ve všech odvětvích hospodářství. Mezi největší poskytovatele těchto služeb v sektoru zdravotnických zařízení patří v České republice firmy Renatex CZ a. s., Chrištof s. r. o., Salesianer miettex ČR nebo Prádelna Kyselý a. s.

Základní výhodou pro klienta je přenesení veškerých problémů s kvalitou prádla a praní a se zajištěním logistiky na pronajímatele. U osobního prádla mohou být služby pronájmu prádla prováděny formou dodávky čistých oděvů často až do přihrádky konkrétního pracovníka, přičemž díky označení jednotlivých kusů čárovým kódem nebo čipy dostává každý pracovník „své“ oděvy. Na nadstandardní úrovni jsou dodržována hygienická pravidla a díky tomu se tato služba výrazně prosazuje zejména ve zdravotnictví a potravinářství.

Pronajímatelé mají velmi dobře zvládnutou problematiku nákupu prádla a služeb praní z hlediska kvality. Jako velkoodběratelé dosahují velmi příznivých cen, a to jim umožňuje nabízet poměrně výhodné cenové podmínky. Připočte-li se na straně klienta výrazná úspora času a pracovníků, kteří se dříve zabývali nákupem prádla nebo organizací jeho údržby, je zřejmé, proč tato forma zabezpečení organizace prádlem ovládla trh západní Evropy a stále více se prosazuje i v České republice.

Kritéria pro výběr dodavatelů

I když se jedná „jenom“ o prádlo a jeho údržbu, není snadné se bez patřičných znalostí a zkušeností v dané problematice orientovat natolik, aby bylo snadné stanovit požadavky na dodávané produkty a služby. Nevhodně stanovená kritéria výběrových řízení mohou vést k tomu, že je zvolen dodavatel, který negarantuje potřebnou úroveň. V praxi pak často není finančně nejvýhodnější, i když byl na základě privilegovaného cenového hlediska vybrán.

Pro usnadnění tvorby technických zadávacích podmínek jsme na základě našich mnohaletých zkušeností zpracovali Doporučené technické specifikace do zadávacích podmínek pro výběrová řízení na prádlo, údržbu nebo komplexní servis pronájmu prádla pro zdravotnická zařízení a ústavy sociální péče (doporučení též k dispozici jako součást tohoto tematického sešitu, autor ing. Jaromír Klaška).


Zdroje [1] ČSN P ENV 14237 (80 4110) Textilie ve zdravotnictví. [2] PNJ 600-80-2005 Prádlo pro zdravotnictví. Technické požadavky (vydal Textilní zkušební ústav). [3] PNJ 602-80-2005 Prádlo pro hotely a restaurace. Technické požadavky (vydal Textilní zkušební ústav). [4] ČSN EN 340 (83 2701) Ochranné oděvy. Všeobecné požadavky. [5] § 9 a § 10 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. [6] ČSN EN ISO 3758 (80 0005) Textilie. Symboly pro ošetřování. [7] PNJ 601-80-2005 Textilie. Hodnocení jakosti praní. Vliv praní na textilie (vydal Textilní zkušební ústav). [8] Zásady pro odborné ošetření zdravotnického prádla ze zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče (vydala Asociace prádelen a čistíren). [9] ČSN EN 14065 (80 0876) Textilie - Postupy praní textilií - Kontrolní systém biokontaminace.


O autorovi: Ing. Jaromír Klaška Textilní zkušební ústav, s. p., Brno (klaska@tzu.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?