Obézních Američanů stále přibývá, je jich 72,5 milionu

5. 8. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále více Američanů se potýká s tloušťkou. V letech 2007 až 2009 se jejich počet zvýšil o 2,4 milionu na 72,5 milionu. Jde o 26,7 procenta obyvatel. Zároveň se ze tří na devět zvýšil počet států, kde je obézních nejméně 30 procent obyvatel. Informoval o tom deník The New York Times (NYT).


Podle něj jsou navíc tato čísla zřejmě podhodnocená, protože vycházejí z telefonického dotazování asi 400.000 Američanů. Účastníci průzkumu tak údaje o své váze a výšce sdělovali sami, bez kontroly třetí osoby. Podle NYT je přitom známo, že lidé mají tendenci se popisovat vyšší a lehčí.

Údaje nicméně i tak potvrzují setrvalý a zlověstný trend, podotkl deník. „Obezita v minulých několika desetiletích rostla rychleji, než by kohokoliv napadlo,“ řekl šéf vládního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thomas Frieden. Dodal, že mezi dospělými se v tomto období míra obezity zdvojnásobila a mezi dětmi dokonce ztrojnásobila.

Pokud podle Friedena tato čísla dále porostou, bude to znamenat, že více lidí onemocní a zemře na komplikace způsobené obezitou, jako jsou srdeční choroby, mrtvice, cukrovka a rakovina. Zpráva, kterou vypracoval jeho úřad, odhaduje, že náklady na léčbu chorob spojených s obezitou činí 147 miliard dolarů ročně.

Za problémy s obezitou ve Spojených státech přitom podle deníku mohou „obvyklí podezřelí“. Jde například o špatnou stravu složenou ze silně kalorických jídel plných cukru a tuku, ale i o nedostatek cvičení ve školách. Dokonce i v hodinách tělocviku jsou podle Friedena děti aktivní jenom třetinu vymezeného času.

Obezita v USA sužuje více černochy a Hispánce než bělochy. Více se také projevuje u méně vzdělaných lidí. V celé zemi pak jsou jenom dva státy, kde je podíl obézních lidí nižší než 20 procent, a to Colorado, kde se hodně investuje do cyklostezek a turistických tras, a hlavní město Washington.

Ve Washingtonu přitom výrazně převažuje černošské obyvatelstvo. Vysvětlením malého podílu obézních ale podle NYT může být to, že v hlavním městě Spojených států jezdí hodně lidí metrem, což podle odborníků obnáší více chození, a tím i fyzické aktivity.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?