Obezních dětí přibývá i v zemích, kde byly děti donedávna podvyživené

28. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S nárůstem obézních dětí se dnes potýkají nejen Spojené státy. Dětí s nadváhou dramaticky přibývá po celém světě. A to i v zemích, kde lidé donedávna trpěli nedostatkem jídla, upozorňuje magazín TIME...


WASHINGTON - S nárůstem obézních dětí se potýkají nejen Spojené státy.

Dětí s nadváhou dramaticky přibývá po celém světě. A to i v zemích, kde lidé donedávna trpěli nedostatkem jídla, upozorňuje magazín TIME.

Zhruba devět procent obézních dětí trpí tzv. metabolickým syndromem, který mění složení krve. Podstatná část dětí s nadváhou trpí zvýšenou hladinou cholesterolu a tím čelí i zvýšenému riziku kornatění tepen. U mnoha z těchto dětí byla také zaznamenána zvýšená hladina cukru v krvi. Poruchy nervů či očí, které se za normálních okolností rozvíjejí celé roky, náhle napadají dvacetiletou mládež.

Nejvíce dětí s nadváhou žije v USA - 37 procent dětí. V Evropě je obézních více než 20 procent dětí. Pozadu nezůstávají ani děti ze Severní Afriky a Blízkého východu.

Lékaři bijí na poplach - děti, které mají sklony k tloustnutí už v dětství, budou s velkou pravděpodobností bojovat s obezitou i v dospělosti. Budou mnohem více než ostatní ohroženi civilizačními chorobami.

Nárůst obezity mezi dětmi s sebou výhledově přinese celosvětovou explozi zmíněných nemocí, které světovou ekonomiku položí na záda. Lidé budou v budoucnu umírat mnohem dříve než nyní, varují odborníci.

Otylých dětí přibývá i v Číně

Neslavně proslulí jsou obyvatelé ostrova Nauru v jižním Pacifiku, kteří jsou kvůli tučné stravě, kouření a nedostatku tělesné aktivity nejtlustšími obyvateli naší planety.

Asijský subkontinent ve statistikách daleko zaostává za USA a Evropou, ale pro některé státy jako Malajsii, Thajsko, Japonsko a Filipíny začíná být obezita novým problémem.

Čína sice propagovala rodinu jen s jedním dítětem, rodiče ovšem ze svých jedináčků udělali rozmazlené a vykrmené děti, kterých je dnes v zemi asi deset procent a v nadcházející dekádě se číslo pravděpodobně zdvojnásobí.

ZDROJ:

Obesity Goes Global

foto: TIME

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?