Obhajobu Ratha sledovali v kladenském nemocnici zejména pacienti

6. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pouze několik lidí včera odpoledne v kladenské nemocnici sledovalo přímý přenos z Poslanecké sněmovny, kde se obhajoval vazebně stíhaný David Rath (dříve ČSSD). Zaměstnanci nemocnice na to většinou prý neměli čas, na televizi se dívalo jen několik pacientů. Společně s Rathem je stíhána také bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová.


Nemocnice je v této souvislosti často zmiňována kvůli řadě investic.

Přímý přenos sledovali třeba pacienti na jednom z ortopedických oddělení. „Spíš zabíjíme čas, kdybych byl doma, tak na to asi nekoukám,“ řekl jeden z pacientů. Na televizi se naopak kvůli nedostatku času nedívalo několik sestřiček a lékařů, které ČTK oslovila.

Přímý přenos ze sněmovny nebyl puštěn ani v čekárnách nemocnice, kde dříve mohli pacienti na televizních obrazovkách velmi často sledovat, jak bývalý hejtman Rath většinou přestříhává pásky a slavnostně otevírá nejrůznější budovy. V rádiu naopak poslouchali přímý přenos pracovníci bufetu u bývalého hlavního vchodu. „Zajímám se o to, ale abych teďka seděl u televize, tak na to nemám náladu,“ uvedl pacient, který odpočíval hned vedle bufetu.

Rathovu obhajobu sledovali prostřednictvím internetu také někteří administrativní pracovníci. „Máme tady neustále práce dost, takže o práci se určitě staráme. Podívám se večer, jak to všechno dopadlo,“ řekl ČTK ekonomický náměstek nemocnice Jaroslav Pokorný, který pracoval ve své kanceláři.

Nemocnice fungovala v normálním režimu. Na chodbách už byla pouze hrstka pacientů, protože odpoledne skončila většina ordinačních hodin. Málo lidí se pohybovalo i po areálu. „Nedokážu si představit pana doktora na operačním sále, že sleduje televizi,“ dodal Pokorný.

V kladenské nemocnici, kterou řídila Pancová, vzbuzuje pochyby stavba loni otevřeného Centra akutní medicíny, které přišlo na 1,4 miliardy korun, nebo končící rekonstrukce Niederleho pavilonu. Tato stavba se výrazně posunula a dnes tam byl čilý stavební ruch i při Rathově vystoupení před poslanci.

Média se o nemocnici často zmiňují také v souvislosti s nákupem údajně předražených přístrojů. Jedním z dodavatelů do středočeských nemocnic byla firma Puro-Klima, jejíž šéf představenstva je v kauze také obviněn a soud ho poslal do vazby.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle policie to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravy buštěhradského zámku. Bývalému středočeskému hejtmanovi za to hrozí až 12 let vězení. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?