Objevují se nové nemoci z povolání, staré ubývají

18. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientů a lidí ohrožených nemocemi z povolání za posledních deset let výrazně ubylo. Objevují se však nemoci nové, například poškození kloubů na rukou v důsledku práce na počítačové klávesnici...


Luhačovice -

Omezením výroby v hutích a těžkých profesích a zavřením dolů ubylo rizikových faktorů. Přesto je podle statistik stále nejrizikovější hornictví.

Těsně na druhém místě následují zdravotníci. Ohrožuje je infekce a v poslední době i přibývající případy svrabu.

„Rozšiřují ho bezdomovci a sociálně slabí lidé, kteří nedbají na hygienu,“ řekl Brhel během dvoudenního kongresu o nemocích z povolání, který se konal v Luhačovicích na Zlínsku.

Česko je však podle něj na normy EU dobře připraveno. V krajích pracuje 19 středisek pro registraci nemocí z povolání, které akreditovalo ministerstvo zdravotnictví.

Přednosta také poukázal na to, že zahraniční firmy přísněji zvažují výrobní rizika. Jakmile se na pracovišti objeví dva případy nemoci z povolání, snaží se změnit postup.

„Pokud nadále něco ohrožuje zdraví zaměstnanců, raději firmu uzavřou,“ uvedl.

Luhačovického kongresu se zúčastnilo 200 expertů z Německa, Slovenska a Česka. Součástí diskuse bylo také téma zabývající se problémy vojáků, kteří se vracejí z mírových misí.

Odborníci se seznámili i s léčbou specifických onemocnění, jež se mohou objevit v souvislosti s používáním nových materiálů.

Českobudějovické listy, 18.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?