Obnova lázní v Kyselce závisí na vyřešení soudních sporů

22. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ruský podnikatel Šamil Chalitujev, který loni koupil areál bývalých lázní v Kyselce na Karlovarsku, stále neví, kdy zahájí obnovu zchátralého komplexu. Začátek výstavby bude záležet na vyřešení soudních sporů...


KYSELKA (okres Karlovy Vary) - které vede obec Kyselka s bývalým majitelem lázní, firmou Bad Giesshübler Touristik (BGT).

Ačkoli Chalitujev tuto firmu před časem koupil, odmítá zaplatit pokutu přes pět milionů korun, kterou jí uložil stavební úřad v Kyselce za to, že nechala areál lázní zpustnout. Podle Bucharové se totiž předchozí německý majitel BGT před prodejem podílu zavázal, že veškeré pohledávky uhradí. To však neučinil a Chalitujev raději lázeňský areál převedl na nově založenou a.s. CH Královské lázně.

Místostarosta Kyselky Ladislav Novotný se domnívá, že bývalý německý vlastník převedl lázně na Rusa proto, aby se vyhnul placení pokuty. Obec proto požaduje, aby Chalitujev sankci uhradil. Ten to ale odmítl s tím, že ji Kyselka udělila firmě BGT, nikoli jeho současné firmě CH Královské lázně. Případ má rozhodnout plzeňský soud.

Pokud ruský podnikatel uspěje, hodlá zahájit obnovu lázní a uvést je do původního stavu. Předpokládá, že do stavby investuje 300 až 400 milionů korun, které si půjčí u bank. Současně se zahájením oprav ale požaduje, aby radnice vyřešila dopravu v obci, která je zatížena kamiony z místní stáčírny minerálek Mattoni.

Kvůli řešení dopravy v obci už Kyselka prodala Karlovarským minerálním vodám (KMV) pozemek, na němž firma začala budovat parkoviště pro 400 kamionů. KMV do jeho stavby letos vloží 40 milionů Kč, řekl předseda představenstva Antonio Pasquale.

Ruskému investorovi se však výstavba parkoviště nezamlouvá, protože je v sousedství lázeňského areálu. Požaduje proto, aby obec řešila dopravní situaci jinak. Místostarosta však o tom zatím neuvažuje. Připustil, že by se tím obec zabývala až tehdy, pokud bude zjevné, že investor skutečně lázně opraví. „Majitelé lázní to slibovali deset let, ale areál nechali zchátrat,“ uvedl.

Podle zástupce Památkového ústavu v Plzni Lubomíra Zemana je komplex v katastrofálním stavu. U některých budov se propadají stropy a střechy. „Budeme rádi, když se zde zachová alespoň fasáda a určité prvky,“ řekl dnes v Kyselce.

Zdejší lázně do roku 1989 sloužily jako dětská léčebna. Na počátku 90. let byly privatizovány a několikrát změnily majitele.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?