Obnova nemocnice má stát 120 miliónů

24. 9. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
První etapa rekonstrukce chebské nemocnice, která má probíhat v pravé části hlavní budovy tohoto zdravotnického zařízení, patřící pod Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN), má vyjít na zhruba 120 miliónů korun.


Vyplynulo to z výběrového řízení, v kterém bylo vybráno sdružení firem Hochtief CZ, Algon a Thermia Bau s nejnižší nabídkovou cenou.

„Do výběrového řízení se přihlásilo osm firem, ale šest z nich bylo hned na začátku vyřazeno, protože nesplnily základní podmínku kraje, že náklady nesmí překročit částku 130 miliónů korun,“ uvedl krajský radní a člen představenstva KKN Jaroslav Bradáč (ČSSD). Podle něho byla vyloučena později také společnost Metrostav, protože nesplnila další z kritérií tendru.

„Naštěstí nám ve výběrovém řízení zůstala nabídka s nejnižší nabídkovou cenou 120,296 miliónu korun,“ dodal.

Podle Bradáče musí vedení kraje nyní počkat na vypršení lhůty k odvolání vyřazených firem proti výsledku výběrového řízení. „Firmy nemají práci, takže takové odvolání lze bohužel očekávat,“ krčil rameny Bradáč, podle kterého by stavba samotná mohla začít nejpozději v zimě interiérovými pracemi.
„Doba stavby je zhruba jeden rok, přičemž práce budou probíhat za provozu, který bude omezen a vnitřně reorganizován,“ konstatoval Bradáč.

Předmětem rekonstrukce je vybudování nových ambulancí v pravé části hlavní budovy chebské nemocnice. „Budou instalovány výtahy, ale nově vybudovaný bude rovněž propojovací krček se sousední budovou C, takže nebude už nutné jako dosud přenášet v dekách zabalené pacienty i s postelí přes dvůr. Převáží se takhle mezi budovami také jídlo a prádlo, což je dosud možné jen díky výjimce hygieniků,“ uvedl krajský radní s tím, že v rekonstruované části sídlí například onkologie nebo počítačový tomograf.

Rekonstrukce chebské nemocnice je rozdělena do několika etap, přičemž celkem má vyjít na asi půl miliardy korun. Pro letošní rok má kraj na stavbu vyčleněno přes padesát miliónů korun, které získal v minulosti z prodeje zbytného majetku nemocnice.

„Chceme hledat i další takový majetek, abychom zajistili financování i následujících etap rekonstrukce chebské nemocnice. Peníze ale chceme najít také v nejrůznějších dotačních titulech,“ poznamenal již dříve k investicím v chebské nemocnici krajský radní a předseda představenstva KKN Václav Larva (ČSSD).

Po dokončení rekonstrukce pravého křídla hlavní budovy se vedení kraje chystá na levé křídlo. „V další etapě pak na střed objektu a na závěr na obnovu vedlejší budovy C, kde je umístěna například porodnice,“ konstatoval před časem Bradáč s tím, že součástí investic má být mimo jiné také nákup nového zářiče pro onkologické oddělení chebské nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?