Obrana bude při přípravě PPP projektů postupovat pečlivěji

22. 8. 2012 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo obrany přesně stanoví odpovědné vedoucí a programové pracovníky v případě, že se někdy v budoucnu rozhodne pro výstavbu formou projektu spolupráce soukromého a státního sektoru (PPP).


Bude také dbát na hospodárnost při využívání finančních prostředků. Vyplývá to z opatření, která obrana přijala na základě doporučení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřoval nyní již zrušený PPP projekt, jehož cílem byla výstavba nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Jiří Caletka.

Kvůli omezeným rozpočtovým možnostem nyní vedení úřadu žádný podobný projekt neplánuje. Při možné přípravě budoucích PPP projektů bude obrana důsledně stanovovat kritéria pro hodnocení splnění cílů výstavby či rekonstrukce objektů vojenského zdravotnictví, uvedl Caletka. Při realizaci projektů sestaví vedení úřadu tým odborníků napříč celým resortem.

Vláda ukončila projekt výstavby nových pavilonů ve vojenské nemocnici zhruba před rokem. Konec plánované výstavby odůvodnila mimo jiné napjatým rozpočtem ministerstva obrany, pod nějž ÚVN spadá. Dalším důvodem bylo vyjádření antimonopolního úřadu, který varoval před možným napadením veřejné soutěže na projekt ze strany neúspěšných uchazečů, pokud by byl projekt kvůli úsporám pozměněn.

Podle závěrů NKÚ přišel zrušený miliardový projekt stát na 217 milionů korun, které musel zaplatit za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi. Nemocnice část peněz na výstavbu vynaložila zbytečně, objektivně neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí, uvedl loni NKÚ.

Projekt partnerství mezi státním a soukromým sektorem měl státní kase přinést úspory až 30 procent z celkových nákladů. Z nového posouzení výhodnosti ale vyplynulo, že se úspora snížila na deset procent.

Původní záměr výstavby odsouhlasila už vláda Mirka Topolánka v roce 2007, soutěž pak vyhrálo konsorcium Prague Military Hospital Concession (PMHC). Smlouvu s ním stvrdila úřednická vláda Jana Fischera loni pár dní před volbami.

Projekt provázely mediální spekulace o jeho předražení. Původně se totiž hovořilo o celkových nákladech ve výši 800 milionů korun, v průběhu let ale jeho cena několikrát stoupla. V areálu (ÚVN) se měly postavit podzemní garáže, bazén a tříhvězdičkový hotel pro rodiny válečných veteránů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?