Obrat: Lékaři z Uherského Hradiště se mohou vrátit

25. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradiští lékaři ve výpovědi mohou stáhnout své výpovědi. Ředitel nemocnice Antonín Karásek obrátil a oznámil, že je připraven všech 46 lékařů přijmout. Jedinou podmínkou je, že přijdou o věrnostní příspěvek na penzijní připojištění. Zda lékaři nabídku přijmou, není jasné.


Ostře sledovaná situace v Uherském Hradišti se včera odpoledne zásadně změnila. Šéf zařízení přišel s nečekanou nabídkou: můžete se vrátit do práce, ale nevyplatím vám penzijní připojištění.

To je jakousi odměnou za věrnost a ročně může činit až 24 tisíc korun.

Původně ale Karásek o takovém postupu nechtěl ani slyšet. Lékaři se měli přihlásit do nového přijímacího řízení, platila by pro ně tak zkušební doba a rozdílné by byly i platy. Odbory návrh vedení ocenili. Definitivně rozhodnout mají ale až dnes.

Odbory nabídku uvítaly

Jestli ale bude nakonec dohoda uzavřena, není zcela tak jisté. Ještě včera, předtím, než ředitel nabídku oznámil, totiž lékaři shodně tvrdili, že se do nemocnice vrátit nehodlají.

„V tento moment a za těchto podmínek zatím nikdo z kolegů o návratu neuvažuje,“ řekl Aktuálně.cz šéf místních odborářů Petr Vysloužil. Jenže podmínky se změnily a například vedoucí ARO Jan Uhýrek nabídku Karáska uvítal.

„Osobně s tím problém nemám. Nicméně nemám žádný mandát k tomu, abych teď předjímal, jakým způsobem se k tomu postavíme. Je to nový kompromisní návrh,“ komentoval ho pro Český rozhlas Uhýrek, který je zároveň členem dozorčí rady. Dozorčí rada nemocnice, která se sešla dnes, s předneseným návrhem souhlasila.

Za nabídkou stojí hejtman

A proč vedení nemocnice náhle takto otočilo? Do problémů totiž zasáhl zřizovatel zařízení, hejtman kraje Stanislav Mišák.

„Ředitel nemocnice v Uherském Hradišti byl vyzván, aby vzal lékaře zpět,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz Mišák. Dodal, že v žádném případě nestojí na straně vedení nemocnice, jak je často prezentováno.

Přitom jen několik hodin předtím uvedl, že Karásek již má uzavřené nové pracovní smlouvy s 20 lékaři. Poté ale vysvětloval, že stav lékařů v Uherském Hradišti není naplněný a „je nutné, aby přišli další lékaři, aby stávající personál nemusel být přetěžován“.

Doplnil, že právě penzijní připojištění byla podle Mišáka překážka, která bránila návratu lékařů. Měla totiž být v rozporu s kolektivní smlouvou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?