Obrat ministryně je pouze populistický krok

24. 3. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
V nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, že požádá vládu o navýšení plateb za státní pojištěnce. Podle předsedy zdravotního výboru Jiřího Veselého (KDUČSL) se jedná buď o populistický krok před volbami anebo je to další důkaz o neznalosti problematiky resortu.


O navýšení plateb za státní pojištěnce totiž žádalo v otevřeném dopise vedení Královéhradeckého kraje a zdravotní výbor ministerstvo zdravotnictví už v loňském roce. Z odpovědi Dany Juráskové vyplynulo, že situaci nehodlá řešit.

„V nemocnicích zřizovaných ministerstvem zdravotnictví docházelo v minulých letech k meziročnímu navyšování úhrad zdravotními pojišťovnami až o dvanáct procent, v ostatních nemocnicích rostly jen o šest procent. To je důvod, proč se v současné době střední a malé nemocnice potýkají s existenčními problémy,“ popisuje situaci Jiří Veselý, který na tuto problematiku dlouhodobě upozorňuje.

Platby zdravotních pojišťoven často nevystačí na provozní náklady a stát se k tomu staví, jako by žádný problém neexistoval.

„Zaráží mě vyjádření ministryně Juráskové o navýšení plateb. Když jsme ji o to žádali, reagovala tak, že tento krok není potřebný. Nyní mluví úplně jinak,“ konstatuje Jiří Veselý.

Aby nedošlo kvůli špatně nastavenému systému k omezení zdravotní péče v kraji, rozdělil kraj sto sedmdesát milionů korun pro nemocnice, které půjdou na pokrytí ztrátových činností. „Tento stav není dlouhodobě udržitelný a je zapotřebí změnit systém,“ uzavírá Veselý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?