Obří čínské lázně? Hašek je optimista

18. 6. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání mezi krajem a čínským investorem o nejmodernějších lázních v České republice jsou zatím úspěšná. Kromě českých klientů má areál v Pasohlávkách lákat i Číňany.


Na spojení evropského lázeňství se stále populárnější čínskou medicínou chce za tři roky lákat Jihomoravský kraj. Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, čínská provincie Che­pej projevila zájem podílet se na stavbě obrovského areálu v Pasohlávkách na Brněnsku. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška jsou jednání zatím úspěšná.

O podobě centra zástupci kraje a Pasohlávek naposled s čínskou stranou jednali předevčírem na pražském Summitu ministrů zdravotnictví šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny. „Jednání komentovat nebudu, ale věřím, že jejich výsledek bude dobrá zpráva pro kraj i Pasohlávky,“ je optimistický hejtman Hašek.

Dodal, že konkrétní podmínky budou jasné v září. Hejtman počítá, že centrum zaměstná několik set lidí,většinou z jižní Moravy. Specialisté, kteří zaučí další personál, zřejmě přijedou z Číny.
Už nyní z čínských zkušeností čerpá třeba první česká klinika čínské medicíny, kterou včera otevřeli v Hradci Králové. Oblíbenost čínských léčebných metod roste také na jižní Moravě. Potvrzuje to třeba Věra Maníková z brněnského studia Koré, které se zaměřuje na bylinnou léčbu, akupunkturu a omlazující procedury. „V porovnání s loňskem jsem zaznamenala mnohem větší zájem. Lidé hledají alternativu, protože už nejsou spokojení s léčbou, kterou jim nabízí současný systém,“ zdůvodnila.

Pokud se strany domluví, lázně začnou fungovat v roce 2018. „Předpokládáme klientelu hlavně z České republiky a střední Evropy, samozřejmě nevylučuji ani čínské hosty,“ přiblížil Hašek.

Analytik Michal Kozub si myslí, že nový komplex nebude mít o zájemce nouzi. Ani o zahraniční hosty. Připomněl, že třeba lázně Sanatorium Klimkovice na Ostravsku se těší velké oblibě návštěvníků z arabských zemí. „I komplex v Pasohlávkách může prosperovat. Jen jde o správnou propagaci,“ je přesvědčený.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?