Obří dotace pro výzkum na Masarykově univerzitě

7. 8. 2015 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Jihomoravský kraj získal již potřetí v řadě prestižní grant Marie Curie, který regionu zajistí dotační prostředky ve výši 100 milionů korun. Jih Moravy opět přiláká vědce z celého světa.




„Úzká mezinárodní spolupráce je jedním z předpokladů efektivního a úspěšného výzkumu. V posledních letech se tato spolupráce rozvíjí nejen působením českých vědců v zahraničí, ale také příchodem kvalitních zahraničních vědců k nám. Díky investicím do výzkumné infrastruktury, špičkového laboratorního vybavení a programu typu SoMoPro se Masarykova univerzita stala pro zahraniční vědce atraktivním místem pro práci a rovnocenným partnerem pro špičková vědecká pracoviště. Na poli pokroku a poznání již nejsme příležitostným pozorovatelem, ale aktivním hráčem,“ okomentoval rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek nebývalý úspěch, kterým opětovné získání grantu je.

Vědci z celého světa

SoMoPro (South Moravian Region Programme for Distinguished Researchers) je prestižní program, který v Brně za 6 let svého fungování podpořil 53 výzkumníků z 15 zemí světa více než 236 miliony korun. „V Jihomoravském kraji se podařila zcela unikátní věc. To, že jsme opakovaně získali prestižní grant Marie Curie, je i v evropském měřítku naprosto nevídané. Vyžaduje to totiž úzkou spolupráci politické, akademické i komerční sféry a dokazuje to, že Jihomoravský kraj má na evropské mapě vědy a inovací důležité místo. Program SoMoPro se stal v průběhu své existence vzorem pro další podobné programy v celé Evropské unii,“ prohlásil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.
Evropská komise projektovou žádost SoMoPro III již schválila. Program SoMoPro III začne ještě letos a je naplánován do roku 2020. Z celkové hodnoty (100 milionů Kč) uhradí polovinu sám Jihomoravský kraj. S vyhlášením první výzvy se počítá na podzim letošního roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?