Obří nemocniční řetězec v USA zbytečně operoval pacienty

8. 8. 2012 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší soukromý provozovatel nemocnic na světě Hospital Corporation of America (HCA) ve Spojených státech zbytečně prováděl pacientům srdeční operace. Společnost čelí obvinění, že to dělala kvůli tomu, aby uspokojila investory požadující vysoké zisky. Firma to ale popírá s tím, že případ je důkazem velkého zájmu, který projevuje o pacienty. Informoval o tom dnes list The New York Times (NYT).


Firmu provozující přes 160 zdravotnických zařízení a přes 100 chirurgických center v současnosti vyšetřují americké úřady. Podle newyorského deníku se pochybné operace vyskytly zejména na Floridě, která má početnou populaci seniorů a odkud pochází pětina výnosů společnosti.

Z jejích interních dokumentů, které má list k dispozici, vyplývá, že někteří kardiologové v nemocnicích patřících HCA na Floridě nebyli schopni odůvodnit své operace. V některých případech pak lékaři uváděli v záznamech zavádějící informace, aby zbytné operaci vypadaly nezbytně.

Na jeden z případů upozornil ošetřovatel C. T. Tomlinson z nemocnice Lawnwood Regional Medical Center v malém pobřežním městě Fort Pierce. Znepokojovalo jej, že zbytečné operace ohrožují životy pacientů. Napsal proto nadřízeným, kteří jeho informace potvrdili, později ale Tomlinsonovi neprodloužili pracovní smlouvu.

Firma v úvodu tohoto týdne informovala investory, že ji vyšetřují úřady v Miami. Zajímají se zejména o procedury v deseti nemocnicích na Floridě, ale i o dvě či tři další nemocnice v jiných státech. Společnost by mimo jiné mohla být podezřelá z podvodů při čerpání peněz z amerického systému zdravotního pojištění pro chudé a pro seniory. V minulosti již kvůli podobnému pochybení musela uhradit federální pokladně 1,7 miliardy dolarů.

The New York Times naznačují, že důvodem pochybných operací může být vstup investorů do firmy v roce 2006. Tehdy HCA koupila skupina soukromých firem včetně společnosti Bain Capital, ve které dříve působil současný republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney. V polovině roku 2010 si HCA vzala půjčku 4,3 miliardy dolarů, aby investorům mohla vyplatit dividendy. Podle NYT pak byla pod tlakem, aby její nemocnice vykazovaly stálé a vydatné zisky. Zaměřila se proto mimo jiné na operace srdce, uvedl newyorský deník, podle něhož jsou tyto zákroky lukrativní.

Firma nicméně takové vysvětlení odmítá. Rozhodnutí o operacích podle ní byly plně v kompetenci jednotlivých lékařů. Na své webové stránce také upozornila na to, že v uplynulých deseti letech v jejích nemocnicích některých typů operací srdce ubylo.

HCA ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila svůj zisk o 71 procent na 391 milionů dolarů. Její tržby zároveň vzrostly o 12 procent na 8,11 miliardy dolarů. Kromě Spojených států společnost působí ještě v Británii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?