Obvodní lékaři vypovídali hromadně své smlouvy

20. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Podmínky dané minulým vedením nemocnice se natolik nelíbily obvodním doktorům, kteří pohotovosti slouží, že hromadně vypovídali smlouvy," řekl Balabán. "Zdůrazňuji, že neodmítali sloužit, jen nesouhlasili se smlouvou...


Chomutov - Podoba provozu pohotovosti, která vyplývala z nedávné dohody mezi vedením chomutovské nemocnice a Okresním úřadem v Chomutově, vyvolávala mezi lékaři nespokojenost. Jak včera k tomuto tématu uvedl MUDr. Karel Balabán, pověřený vedením nemocnice do doby, než proběhne výběrové řízení na tuto funkci, záležitost je vyřízena.

„Podmínky dané minulým vedením nemocnice se natolik nelíbily obvodním doktorům, kteří pohotovosti slouží, že hromadně vypovídali smlouvy,“ řekl Balabán.

„Zdůrazňuji, že neodmítali sloužit, jen nesouhlasili se smlouvou v té podobě, jaká byla schválena na okresním úřadě.“

V první polovině června došlo k jednání mezi vedením nemocnice, zastoupené ředitelem MUDr. Balabánem a jeho zástupcem MUDr. Jiřím Krohem, MUDr. Františkem Ivincem, vedoucím lékařem záchranné služby, a MUDr. Zdeňkem Hamouzem, představitelem Sdružení praktických lékařů.

„Došli jsme ke kompromisu, nová smlouva je uzavřena,“ konstatoval ředitel Balabán. Jeho předchůdce v této funkci kriticky poukazoval na fakt, že když se představitelé praktických lékařů na něčem dohodli, většina těch, jež zastupovali, to následně neakceptovala a vyžadovala další změny. To podle Balabána nehrozí. „Nejprve jsme se dohodli, doktor Hamouz se smlouvou seznámil své kolegy a teprve poté byla podepsána, takže podobné problémy se doufám nevyskytnou.“

A jak tedy bude Lékařská služba první pomoci (LSPP) vypadat?

„V Jirkově je noční pohotovost zrušená s tím, že tam bude k dispozici sanita s osádkou záchranářů, v Chomutově na pohotovosti pro dospělé poběží do září vše v nezměněné podobě, pohotovost pro děti bude v provozu jen do dvaadvaceti hodin. Nutné dětské případy v průběhu dalších hodin převezme pediatrické oddělení nemocnice,“ řekl K. Balabán a dodal, že po 22. hodině nebude pro dospělé k dispozici návštěvní služba.

„Buď se pacient dopraví na pohotovost sám, nebo musí vydržet do rána. V případě akutního zdravotního problému pochopitelně nikdo bez pomoci nezůstane, na základě vyhodnocení situace lékařem rychlé záchranné služby k němu přijede jejich vozidlo.“

Jak uvedl MUDr. Balabán závěrem, v září dojde k vyhodnocení této podoby pohotovosti, a pokud by se prokázalo, že četnost pacientů po půlnoci je malá nebo klesá, noční LSPP od 24 do 7 hodin by se zrušila také pro dospělé.

LUBOŠ MIZUN, Deník Chomutovska, 20.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?