Obvodní soud nechce jmenovat rozhodce v kauze Diag Human

19. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní soud pro Prahu 6 se nechce zabývat návrhem ministerstva zdravotnictví (MZ) na jmenování ekonoma Jiřího Schwarze rozhodcem v přezkumném řízení rozhodčího sporu společnosti Diag Human s Českou republikou o náhradu škody za zmaření obchodů s krevní plazmou.


Právo na to včera upozornila společnost Diag Human. Podle písemného zdůvodnění soudkyně Zuzany Barochové, se kterým se redakce měla možnost seznámit, její soud „není věcně příslušný k projednání a rozhodnutí této věci“.

O přípisu soudkyně bude po vyjádření stran ještě rozhodovat Vrchní soud v Praze, na který se obvodní soud kvůli návrhu ministerstva obrátil.

Barochová podle právníka Diag Human Jana Kalvody potvrdila právní názor, kterým firma už v roce 2008 napadla stejným způsobem podané a u stejného soudu prosazené jmenování Petra Kužela předsedajícím rozhodcem přezkumného rozhodčího senátu.

Kuželovo jmenování, které podle ministerstva zdravotnictví již pravomocně potvrdil i městský soud, má nyní posoudit Nejvyšší soud.

Šéf právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris se domnívá, že Obvodní soud pro Prahu 6 pouze zvolil opatrný přístup, když se obrátil s žádostí o posouzení věcné příslušnosti jmenovat rozhodce na vrchní soud.

„Zatím se v celé věci nic nemění. Jde jen o procesní opatrnost, v žádném případě nejde o rozhodnutí ve věci,“ řekl Právu Kotris.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?