Očekáváme změny v registraci, ale...

10. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...v současnosti jsou stále platná ustanovení zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních ve znění zákona č. 339/2008 Sb., které se týkají registrace.


Co tato věta znamená pro podání žádostí? Jaké jsou současné podmínky pro vydání osvědčení?

1. Žádost o vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu vytiskněte z www.nconzo.cz nebo www.mzcr.cz a na 1. stranu nalepte příslušný kolek (lze zakoupit na pobočkách České pošty).

2. Přiložte úředně ověřené doklady o získané způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání v příslušném oboru podle jednotlivých ustanovení zákona (ověřování dokladů provádí matriční úřady, notáři, obecní úřady).

3. U žadatelů, kteří žádají o vydání osvědčení po uplynutí 18 měsíců ode dne získání způsobilosti k výkonu povolání bez odborného dohledu, jsou obsahem žádosti ještě doklady:
* o výkonu zdravotnického povolání v příslušném oboru z posledních 6 let, a to 1 rok v úvazku minimálně 0,5 stanovené týdenní pracovní doby nebo 2 roky v úvazku minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby.

Osoby samostatně výdělečně činné nebo vlastníci živnostenského listu doloží výkon zdravotnického povolání úředně ověřenou kopií registrace nestátního zdravotnického zařízení nebo živnostenského listu.

* o absolvovaných vzdělávacích aktivitách v hodnotě min. 40 kreditů z posledních 6 let před podáním žádosti - soupis potvrzený zaměstnavatelem a prosté kopie potvrzení nebo záznamů v průkazu odbornosti o účasti na formách celoživotního vzdělávání.
* nebo doložte doklad o složení zkoušky, kterou lze nahradit výkon povolání nebo kredity z posledních 6 let.

4. Žádost s přiloženými doklady zašlete na adresu: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Uznávací jednotka Brno, „REGISTRACE“, Vinařská 6, 603 00 Brno Osvědčení se vydává na období 6 let.

Prodloužení platnosti osvědčení

1. Žádost o prodloužení platnosti osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu podejte nejpozději 60 dnů před skončením platnosti osvědčení.

2. Žádost vytiskněte z www.nconzo.cz - registr - formuláře - žádost o prodloužení osvědčení (7 stran A4, formát RTF)

3. Vyplňte žádost podle pokynů k vyplnění.

4. Na žádost na str. 1. nalepte příslušný kolek (lze zakoupit na pobočkách České pošty).

5. Do žádosti vyplňte a potvrďte zaměstnavatelem výkon zdravotnického povolání v příslušném oboru z posledních 6 let, a to 1 rok v úvazku minimálně 0,5 stanovené týdenní pracovní doby nebo 2 roky v úvazku minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby. V případě, že jednotlivá ustanovení zákona vyžadují pro dané povolání delší praxi a ta nebyla k první registraci doložena, je nutné nyní stanovený výkon povolání prokázat (např. 3 roky u absolventů SZŠ).

Osoby samostatně výdělečně činné nebo vlastníci živnostenského listu doloží výkon zdravotnického povolání úředně ověřenou kopií registrace nestátního zdravotnického zařízení nebo živnostenského listu.

6. Do žádosti vyplňte a potvrďte zaměstnavatelem formulář „Doklad o absolvovaných vzdělávacích aktivitách“ v hodnotě minimálně 40 kreditů z posledních 6 let a
* přiložte prosté kopie potvrzení nebo záznamů v průkazu odbornosti o účasti na formách celoživotního vzdělávání.

7. Žadatelé, kteří se rozhodnou nahradit výkon povolání nebo kredity z posledních 6 let zkouškou k vydání osvědčení, přiloží k žádosti prostou kopii dokladu o složení zkoušky. Bližší informace, formulář žádosti o zkoušku, termíny a otázky ke zkouškám naleznete na www.nconzo.cz - Zkoušky k vydání osvědčení.

8. Žádost s přiloženými doklady zasílejte na adresu: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Uznávací jednotka Brno, „REGISTRACE“, Vinařská 6, 603 00 Brno.

Nejčastějšími problémy

* stále špatná informovanost NLZP;
* před podáním žádosti zdravotník nepostupuje podle pokynů jak na webových stránkách, tak i ve vlastní žádosti;
* špatně vybraná žádost;
* neúplné žádosti a špatné kontaktní údaje;
* není doložena úředně ověřená odborná způsobilost (maturitní vysvědčení, diplom);
* není dodržena 60denní lhůta pro podání žádosti o prodloužení osvědčení;
* podání žádosti se počítá ode dne, kdy byla správnímu orgánu UJ MZ žádost doručena (ustanovení § 37 odst. 6 zákona č. 500/2004 Sb.).
* k žádostem již nepřikládejte doklady o

* zdravotní způsobilosti

* bezúhonnosti

Pro lepší orientaci v problematice registrace jsou průběžně aktualizovány webové stránky Registru a na počátku letošního roku byl spuštěn interaktivní průvodce vydáním a prodloužením platnosti osvědčení. Počet vstupů doposud činí 855.
Před vlastním vyplňováním žádostí doporučujeme navštívit tyto odkazy, které obsahují užitečné nápovědy a instrukce k vyplnění.

Graf 1

Roky 2010 a 2011 jsou zlomové pro končící první registrační období. Na Registru (NCO NZO) a uznávací jednotce MZ ČR dochází ke kumulaci mimořádně velkého množství žádostí a podle odhadů tento trend bude ještě pokračovat. Pro srovnání uvádíme (viz graf) přehled počtu vydaných a prodloužených osvědčení za loňský rok a 9 měsíců roku letošního.

Přes průběžně přijímaná opatření dochází k nedodržení správních lhůt a prodloužení ve vyřizování žádostí. Důvodem je nejen nápor žádostí, nedostatečné personální obsazení, nedokončený vývoj softwaru Registru, složité správní řízení, ale v neposlední řadě i nedostatky v žádostech, které posuzování žádostí výrazně komplikují, zvyšují finanční náklady a časovou náročnost.
Jsme si vědomi toho, že některým zdravotnickým pracovníkům a jejich zaměstnavatelům může toto prodlení způsobit problémy. Pokud se tedy chystáte odeslat svoji žádost o prodloužení registrace:

* doporučujeme podat žádost již v dřívějším termínu (podle výše uvedeného zákona to má být nejpozději do 60 dnů).

Potřebné informace najdete na www.nconzo.cz nebo nás kontaktujte na infolince tel. 543 559 358 nebo emailem na adrese: registr@nconzo.cz. Požadavek na rychlé vyřízení zasílejte pouze v těch odůvodněných případech, kdy může dojít k nepříjemným komplikacím (hrozící snížení finančního ohodnocení, krácení práva na výkon povolání, ohrožení dalšího studia, práce v zahraničí apod.).

Očekávané změny

V odborných časopisech a na jejich portálech můžeme sledovat informace a diskusi na téma připravovaných změn v registraci. Návrhy na tzv. malou novelu zákona č. 96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů byly podány již v roce 2009, avšak nebyly dosud projednány. V současné době je tato „malá novela“ podána poslaneckou iniciativou. Její přijetí je očekáváno v prvních měsících roku 2011. Cílem je, aby byly legislativně napraveny nepříznivé dopady některých ustanovení výše uvedeného zákona -z našeho úhlu pohledu systém registrace.

Návrhy:

* Prodloužení registrační doby na 10 let jak pro nově vydaná osvědčení, tak již vystavená nebo prodloužená.
* Podmínka výkonu zdravotnického povolání a získání kreditů ve stanovené výši zůstane nezměněna.
* Snížení správního poplatku z 500 Kč na 100 Kč.
* Opravy technického charakteru - chybné odkazy vzniklé minulou novelou v roce 2008.

Vzhledem k tomu, že se jedná o změny očekávané, nemohou vám pracovníci Registru na vaše dotazy ohledně těchto změn kvalifikovaně odpovědět.
Doporučujeme tedy průběžně sledovat stránky www.nconzo.cz/registr/aktuality a změny, kde budou přijaté změny aktuálně zveřejněny.


O autorovi: PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková, Marta Hebornová, NCO NZO

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?