Oči diabetiků v Mostě zachraňují laserovým paprskem

12. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou panfunduskopickou čočku získalo oční oddělení mostecké nemocnice. Čočka umožňuje vidět 165 stupňů z pozadí lidského oka, takže lékařům nyní neuniknou žádné vady. Dosud mohli ošetřit jen 102 stupňů pozadí oka...


Most - Novou speciální čočku, která není velká ani jako slepičí vejce, a přesto umí pomoci stovkám pacientů, získalo nedávno oční oddělení mostecké nemocnice, díky finanční podpoře Mostecké uhelné společnosti (člen Appian Group).

Panfunduskopická čočka umožňuje ošetření oka, přesněji oční sítnice, u lidí s diabetickým onemocněním.

„Laicky řečeno, cukrovka postihuje všechny jemné cévy v lidském těle, nejvíce však ledviny a oční sítnici. Při onemocnění diabetem dochází k zúžení nebo naopak velkému rozšíření cév oka, které je následkem toho nedostatečně vyživováno.

Lidský organismus na to reaguje tak, že vytváří cévy nové, které jsou ale špatné, protože způsobují krvácení do oka a při neléčení by mohlo dojít až k oslepnutí,“ uvedla MUDr. Marie Vaníčková, primářka očního oddělení Nemocnice s poliklinikou v Mostě.

Jak lékařka dále vysvětlila, ošetření nemocného oka se provádí tak, že se čočka, která je soustavou velmi malých zrcadel, přiloží na oko pacienta a lékař laserem spálí nově vyrůstající cévky, na které prostřednictvím čočky dobře vidí.

Výhody nové čočky

Čočka umožňuje vidět 165 stupňů z pozadí lidského oka, takže lékařům nyní neuniknou žádné vady. Dosavadní čočkou mohli ošetřit jen 102 stupňů pozadí oka.

Nový nástroj umožňuje vidět celou zadní stranu oka, kde mohou být ukryté další komplikace.

„S léčbou máme více než desetileté zkušenosti, jen v loňském roce jsme takto ošetřili přes osm set pacientů, a to nejen z Mostecka, ale i Lounska a Chomutovska,“ vypočetla na závěr primářka Vaníčková.

MARTA CTIBOROVÁ, Deník Mostecka, 12.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?