Očkovací látky přišly až ze zámoří

16. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Povodně ukázaly, že například i v očkovacích látkách je Česká republika plně závislá na dovozu. Žádná firma v tuzemsku tuto látku nevyrábí...


V Česku se vakcíny proti žloutence typu A vůbec nevyrábějí

Praha - Povodně ukázaly, že například i v očkovacích látkách je Česká republika plně závislá na dovozu. Republika totiž potřebovala asi 120 tisíc dávek vakcíny proti žloutence typu A, která by se mohla objevit v důsledku záplav. Žádná firma v tuzemsku ale tuto látku nevyrábí.

Vakcínu začalo neprodleně Ministerstvo zdravotnictví shánět v cizině, v Evropě i v zámoří. Lékaři totiž usoudili, že bude preventivně potřeba očkovat proti žloutence malé děti i vojáky či další lidi, kteří pomáhali odstraňovat následky zátop.

„Dávku, kterou potřebujeme, nemá nikdy v zásobě žádný stát. Je to mimořádná situace,“ konstatoval hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Ministerstvo odhadlo finance potřebné na očkování proti hepatitidě na zhruba dvě stě miliónů korun. Premiér Vladimír Špidla požádal o pomoc i amerického velvyslance v Praze Craiga Stapletona. Ten pak 29. srpna ministryni zdravotnictví Marii Součkové oznámil, že je zajištěna dodávka vakcíny v hodnotě třiceti miliónů korun.

Podle mluvčí americké ambasády Lisy Helligové se na dar složily především americké a další mezinárodní farmaceutické společnosti.

Absence očkovací látky na domácím trhu ve vypjaté atmosféře povodní vyvolala otázku, zda není vhodné zajistit výrobu podobných látek i v tuzemsku. Odborníci ovšem potvrdili, že taková cesta k soběstačnosti není příliš schůdná.

„Jednak takové množství vakcíny není za běžných okolností nikdy potřeba, jednak by na výrobu preparátu byly potřeba obrovské investice,“ vysvětlil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Vakcíny tak zřejmě i za normálních podmínek budou především doménou zahraničních dovozců. Výjimkou je ovšem záměr společnosti Baxter International.

Baxter již několikrát potvrdil, že hodlá v obci Bohumile u Prahy otevřít již v roce 2004 zařízení na výrobu očkovacích látek proti chřipce.

Produkce této vakcíny by podle záměru firmy měla pokrýt trh v celé střední Evropě, spolu s výrobou podobného podniku Baxteru u Vídně. Náklady na výstavbu obou továren mají dosáhnout částky 170 miliónů dolarů.

Hospodářské noviny, 16.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?