Očkování před dovolenou je dobrá investice

12. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Jak dlouho před odjezdem je nutné očkování podstoupit? Máte vakcíny k dispozici ihned? - O očkování by se lidé měli začít zajímat nejpozději dva týdny před plánovaným odjezdem. My jim samozřejmě můžeme dát vakcínu i den před dovolenou, ale to je již bezúčelné...


TACHOVSKO - Každý, kdo se chystá na dovolenou do vzdálenějších zemí a nechce riskovat problémy spojené s nejrůznějšími nemocemi, by se měl zajímat o očkování. To u nás zajišťuje Okresní hygienická stanice v Tachově, zájem o něj prý každoročně stoupá. Na toto téma jsme hovořili s okresní epidemioložkou

MUDr. Ivanou PAVLÍČKOVOU.

Jak dlouho před odjezdem je nutné očkování podstoupit? Máte vakcíny k dispozici ihned?

O očkování by se lidé měli začít zajímat nejpozději dva týdny před plánovaným odjezdem. My jim samozřejmě můžeme dát vakcínu i den před dovolenou, ale to je již bezúčelné. Ochrana nebude během pobytu ještě fungovat. Některé druhy vakcín navíc nemusíme mít okamžitě k dispozici, proto je lepší informovat se s dostatečným předstihem.

Očkování při cestě do zahraničí není levná záležitost. Neodrazuje zájemce právě cena?

Lidé se většinou nejdříve informují telefonicky. Vysvětlíme jim postup, informujeme je samozřejmě také o finanční stránce. Přiznávám, že sumy je často zarazí. Ale v porovnání s cenami zájezdů se často jedná o pakatel, očkování je rozhodně dobrá investice. Ceny vakcín se pohybují ve stokorunách a rozhodně se nevyplatí na nich šetřit.

Jaké očkování při cestování doporučujete?

Každopádně očkování proti žloutence typu A. Ať už se lidé chystají do zemí jako je Bulharsko, Rumunsko či Turecko nebo do jižní části Indie. Do subtropů by zase mělo být očkování proti tyfu, někdy je vhodnější použít kombinovanou očkovací látku proti žloutence typu A a B. Lidé, kteří se chystají do některých zemí jižní Ameriky, se musejí nechat očkovat proti žluté zimnici, což je povinností. Při návštěvě některých rizikových zemí arabského světa radíme očkování proti meningokové infekci, je dobré mít v pořádku i přeočkováním proti tetanu. Zejména při cestě na indický subkontinent by měli turisté uvažovat také o očkování proti choleře.

Pokud se chystají cestovat lidé starší padesáti let zejména do zemí na východ od nás, doporučuji i přeočkování proti záškrtu.

Tachovský deník, 12.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?