Očkování proti hepatitidám zvýhodněno až do května

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akce s názvem Třetí dávka zdarma proběhne od 1. dubna do 31. května. Všichni, tedy děti i dospělí, kteří si během těchto dvou měsíců nechají aplikovat první dávku kombinované vakcíny...


Liberec - Akce s názvem Třetí dávka zdarma proběhne od 1. dubna do 31. května. Cílem programu, který zajišťuje Česká společnost podpory zdraví a Odborná společnost praktických dětských lékařů, je výraznou slevou podpořit očkování české populace proti hepatitidě A a B.

„Očkování je jediným způsobem, jak se před infekčními chorobami chránit. Názory, že očkování je nebezpečné se nezakládají na pravdě. Nejlepší ochranou je tedy prevence,“ upozornila vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Liberci MUDr. Dana Zemanová.

Všichni, tedy děti i dospělí, kteří si během těchto dvou měsíců nechají aplikovat první dávku kombinované vakcíny, která chrání před onemocněním žloutenkami typu A i B, získají třetí dávku zdarma.

Co se týká vedlejších účinků očkování, mohou se vyskytnout, ale velice zřídka. „Očkované místo může zarudnout a někdy bolet, ale většinou se to stává málokdy,“ sdělila epidemioložka.

Krajská hygienická stanice v Liberci eviduje za loňský rok osm osob, které onemocněly hepatitidou typu B. „Nemáme v evidenci žádné osoby nakažené virovou hepatitidou A,“ doplnila lékařka.

Program Třetí dávka zdarma proběhl i v loňském roce. Původně se uvádělo, že kdo se nechá očkovat kombinovanou vakcínou, získá obranné látky až na deset let. lm, Liberecký den, 2.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?